‘Türkiye, özel sektör eliyle kalkınacak’

Nihat Ergün, Antakya ve Ticaret Odası’nın (ATSO) Ottoman Otel’de gerçekleştirdiği toplantıdaki konuşmasında, AK Parti hükümeti döneminde Türkiye’nin çağ atladığını ve yabancı ülkelerin yatırım yapmak için tercih ettiği ülkelerin başında geldiğini bildirdi.

Son yıllarda devletin rolünün değiştiğini, özel sektörün önünü açtığı ve teşvik ettiğini ifade eden Ergün, şöyle devam etti:

”Türkiye, özel sektör eliyle kalkınacak. Devlet bundan böyle ayakkabı fabrikası kurmayacak, girişimcinin önünü açacak, düzenleyeceği ve denetleyici görev yapacaktır. Yeraltı ve petrol zenginliğimiz yok. Yakın hedefte insan gücü, siyasi potansiyel, coğrafi konum ve iklim avantajını kullanarak dünyaya mal satacak ülke olacağız. Özel sektör kendini özgür hissetmeli, üzerinde ağırlık ve baskılar olan yatırımcı küser veya yatırımını başka ülkeye kaydırır. Bunun önüne geçmek için yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlayacağız. Günümüzde 250’den fazla elaman çalıştıran ve 25 milyondan fazla ciro yapan 2 bin 200 firma var. Bu gibi büyük işletme sayısını 10 binlere taşırsak bizi kimse durduramaz.”

”KRİZİN ETKİSİ 1, DEDİKODUSU İSE 5 ETKİLİYOR”

Ekonomik krizin ABD’nin finans sektörünün çökmesiyle başladığını ve tüm dünyayı olumsuz etkilediğini ifade eden Ergün, şunları kaydetti:

”Krizden etkilenmedik demek doğru olmaz. Ancak, krizin etkisi 1, dedikodusu 5 etkiliyor. Kamuda çalışanlarda sürekli krizden etkilendiklerini söylüyorlar. Şimdi soruyorum vali, öğretmen, polis ve diğer kamu görevlileri işten mi atıldı? Maaşlarını mı almadı? Bunların hiçbiri olmadı. Hatta fiyatlar düştüğü için alım güçleri de arttı. Bu durum uçağın türbulansa girmesi gibi. Burada ne pilotun, ne teknik elemanların, ne de yolcuların hatası var. Son aylarda Türkiye ekonomisi yeniden rayına oturdu. Kimsenin panik yapmasına gerek kalmadı.”

”SANAYİCİ VE ÜNİVERSİTELERİ BULUŞTURACAĞIZ”

Sanayicilerin ve üniversitelerin işbirliği yapmaları gerektiğini belirten Ergün, ”Üzülerek söylemek gerekirse üniversiteler sanayicilere küsmüş, sanayiciler de üniversitelerin yararına inanmıyor. Bakanlık olarak sanayici ile üniversiteleri buluşturarak koordineli çalışmalarını sağlayacağız. Bu, ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacak. Bilgi makineden geçerek yeni ürünler sağlayacak. Şu anda sanayici ve üniversite işbirliğiyle 120 proje var. Bakanlık olanak bunları 3 yıl destekleyeceğiz” dedi.

Yakın zamanda yalnızca TÜBİTAK ile ODTÜ’de teknopark bulunduğuna dikkati çeken Ergün, günümüzde bu sayının 35’e ulaştığını, yıl sonuna kadar da 50’ye çıkacağını bildirdi.

Teknopark girişimcilerine karşılıksız destek verdiklerini hatırlatan Ergün, ”Bilgiyi teknolojiye ve ürüne çevirmek istiyoruz. Şu ana kadar 82 proje için lisansüstü ve doktora eğitimi yapan 82 kişiye 100’er bin lira karşılıksız ‘teknogirişim sermayesi’ verdik. Bazı kimseler bize kızdı. Biz de onlara ‘yıllardır çeşitli şekilde paralar çarçur edilmiş. Hiç olmazsa paramızı kafası çalışanlar batırsın dedik” diye konuştu.

Ergün, dünyayı bekleyen 3 tehlikenin gıda, su ve enerji güvenliği olduğunu, Türkiye’nin bu konularda önlemler aldığını da sözlerine ekledi.

ADALET BAKANI ERGİN

Toplantıda konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin de Hatay’ın hava, kara, demiryolu ve denizyolu konusunda şanslı olduğunu, ancak turizmden gerekli payı alamadığını söyledi.

Sanayicilerin yatırım için Osmaniye’yi seçmelerine gerek olmadığını ifade eden Ergin, yeni hizmete giren havaalanı ile yeniden düzenlenen Cilvegözü ve Yayladağı Gümrük Kapıları sayesinde Hatay’ın geleceğinin parlak olduğunu bildirdi.

Ekili tarım arazilerinin yüzde 16’sının DSİ tarafından sulandığına dikkati çeken Ergin, ”Karaçay ile Reyhanlı barajlarının ihaleleri yapıldı. Suriye ile uzun yıllardır Asi Nehri üzerinde yapmayı hedeflediğimiz dostluk barajı için Türkiye gerekli kolaylığı gösterdi. Komşumuz ve dost ülke Suriye’nin de olumlu adımlar atmasını bekliyoruz” dedi.

Ergin, İskenderun Adalet Sarayı’nın bitme aşamasına geldiğini, Antakya Adalet Sarayı’nın ihalesinin yapıldığını, Reyhanlı, Dörtyol ve Samandağ’a da adalet sarayı yapılacağını sözlerine ekledi.

Toplantıda, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay Esnaf Odaları Birliği (HESOB) Başkanı Abdülkadir Teksoy ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, üyelerin sorunlarının çözümü konusunda bakanlardan yardım ve destek istediler.

Konuşmalardan sonra bakan Ergün’e, ATSO Meclis Başkanı Hayrettin Çolakoğlu mozaik taşlardan yapılan tablo armağan etti.

Bu arada bakan Ergin’in, Milli Güvenlik Kurulu toplantısı için Ankara’ya döneceği, Ergün’ün ise Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nde incelemelerde bulunacağı, daha sonra da İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinin ardından Ekinciler ile Atakaş Demir-Çelik Tesisleri’ni ziyaret edeceği öğrenildi.

Toplantıya, AK Parti Hatay Milletvekilleri Orhan Karasayar ve Abdülhadi Kahya, CHP Hatay Milletvekili Abdulaziz Yazar, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda ve işadamları katıldı.

EBRU BEKEN
NOVA MEDYA
GRUP BAŞKANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir