“Tunceli Dağ Sarımsağı” Tescillendi

Tunceli Dağ Sarımsağının Türk Patent ve Marka Kurumu’nca (TÜRKPATENT), coğrafi işaret tescili yapıldı.
Bilimsel adı Allium Tuncelianum olan, sadece Tunceli bölgesinde yetişen ve endemik bir tür olan dağ sarımsağının coğrafi işaret tescilinin yapılması için İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapıldı.
Tunceli dağ sarımsağının üretimini geliştirmek, ayırt ediciliğini ortaya koymak, yerel üretimi ve kırsal kalkınmayı desteklemek, biyoçeşitliliği korumak ve ilimizin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla yapılan başvuru sonrası, Tunceli dağ sarımsağının Türk Patent ve Marka Kurumu’nca coğrafi işaret tescili yapıldı. Tunceli dağ sarımsağının coğrafi işaret tescilinin yapılmasıyla, hem üretici potansiyelinin arttırılması hem sarımsağın korunması hem de ilimizin tanıtımı noktasında önemli bir gelişme yaşandığını söyleyen Vali/Belediye Başkan V. Tuncay Sonel, şu ifadeleri kaydetti: “Tunceli Sarımsağının coğrafi işaret tescilinin gerçekleşmesi amacıyla Tunceli İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün başvurusuyla başlatılan süreçte, çok önemli bir aşamaya gelindi. Başvurumuz, Türk Patent ve Marka Kurumu ile koordinasyonlu bir şekilde gerçekleşen çalışmalar neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumuna ait Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yayımlandı. Bu aşamadan sonra yasal olarak ilgili bülten aracılığıyla ilanda kalacak olan başvurumuz, ilanda beklenilmesi gereken süre sonrasında tescil işlemini tamamlayacaktır. Bu bakımdan gerek sarımsağın ve ilimizdeki üreticilerin potansiyellerinin arttırılması, gerekse de ilimizin tanıtımına katkı sunması noktasında önemli bir kazanım elde ettik. Bu konuda emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.”

EBRU BEKEN DİNÇEL

NOVA MEDYA GRUP BAŞKANI

YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir