Toçoğlu: Zoru başardık

SASKİ tarafından 2009 yılından bugüne kadar hayata geçirilen yatırımlara ilişkin düzenlenen programda konuşan Başkan Toçoğlu, “altyapıya yapılan yatırım görülmez ve konuşulmaz. Biz zoru tercih ettik. Vatandaşlarımız musluklarını açtığında suları temiz aksın, kanalizasyonda sıkıntı olmasın, yağmursuları sorun yaşatmasın diyerek altyapıya el attık” derken, SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, “Altyapı sorunlarını çözmüş, içmesuyunu en kaliteli şekilde vatandaşlarına ulaştıran bir Sakarya” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, SASKİ tarafından 2009 yılından itibaren gerçekleştirilen faaliyetlere yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Best Western Premier Otel’de gerçekleştirilen programa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, MHP İl Başkanı Ahmet Ziya Akar, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SESOB Başkanı Hasan Alişan, TÜMSİAD Başkanı Ahmet Ölmez, İMO Başkanı Hüsnü Gürpınar, AGDAŞ Genel Müdürü Kenan Demir, MÜSİAD Başkanı Yaşar Coşkun, MBD Genel Başkanı Erdem Ercan, Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, Baro Eski Başkanı Recep Hacıeyüpoğlu, STK temsilcileri, kanaat önderleri, iş, siyaset, spor camiasından isimler, akademisyenler, SASKİ ve Büyükşehir Bürokratları, basın mensupları ile çok sayıda davetli katıldı.

Zoru tercih ettik
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Bundan 9 yıl önce seçimi kazandığımızda, SASKİ bizlere bir rapor sundu. Sakarya’nın altyapısı hakkındaki konuları beraber masaya yatırdık Genelde yer altına yatırım yapılması riskli görülür. Çünkü altyapıya yapılan yatırım görülmez ve konuşulmaz. Akşam eve gidildiğinde suyu açtığınızda sular akmadığı zaman, kanalizasyonda sıkıntı olduğunda bu konular gündeme gelir. Yer altı için çalışmak yer üstünü rahatsız etmekten geçiyor. Biz zoru tercih ettik. Vatandaşlarımız musluklarını açtığında suları temiz aksın, kanalizasyonda sıkıntı olmasın, yağmursuları sorun yaşatmasın diyerek altyapı konusuna el attık” diye konuştu.

Türkiye’nin en temiz suyu
Başkan Toçoğlu, “Bugün geldiğimiz noktada yaptığımız işin çok hayırlı ve lüzumlu bir iş olduğuna hepimiz şahit oluyoruz. Bu konunun ne derece önemli olduğunu görüyoruz. Çok şükür Türkiye’nin en temiz suyunu içiyoruz. Vatandaşlarımız çalışmalarla ilgili sürekli bizlere soruyorlar. Biz de bu işin serüvenini sizlerle paylaşmak, nereden nereye geldiğimizi göstermek istedik. Katıldığınız için sizlere şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Şehir hayatı altyapıya bağlıdır
Dr. Rüstem Keleş, “Sakarya’nın geleceği için altyapıya çok ciddi bir yatırım yaptık. Altyapı çalışmaları zor çalışmalardır. Özellikle altyapının karmaşıklaştığı ortamda yaşayan bir şehirde altyapı çalışmalarına girmek çok zorlu bir süreç. Altyapının etkisi üstyapıya göre anında hissediliyor. Eğer Sakarya’nın geleceğinden söz edeceksek bunu altyapı ile nitelendirmek gerekir. İçmesuyu kaliteniz ne durumda? Su kaynaklarınızı ve çevrenizi ne derece koruyorsunuz? Bunlar önemli hususlar.”

Yılları planlayacak adımlar
Altyapı dizaynını ve planlamasını depremi de dikkate alarak yaptıklarını söyleyen Dr. Rüstem Keleş,  “1,3 milyarlık bir yatırım gerçekleştirdik. Daha da yapılması gerekiyor. Sakarya altyapı anlamında birçok şehirden önde. Bütün dünyada tatlı su kaynakları oldukça az. Biz bu az kaynağı yönetmeye çalışıyoruz. Su varlığı bakımından stresli bir bölgede yaşıyoruz. Ortaya koyduğumuz projeler bu stresi yönetmelidir. Yılları planlayacak adımlar atmak gerekir. Su kıtlığı dünyada olan bir sorun fakat yönetememek daha büyük bir sorundur. Su temel bir insan hakkıdır. Birleşmiş Milletler bu hakkı karara bağladı. Su toplum sağlığının en temel bileşimidir.”

Kapsamlı çalışmalar yapıldı
Dr. Rüstem Keleş, “2009 yılına kadar deprem döneminde yapılan çalışmalar vardı. Kanalizasyonlar ve atık su arıtma tesisleri vardı. Bunlar önemli yatırımlardı. 2014 yılında Büyükşehir olunca kapsamlı bir çalışma yaptık. Ortaya çıkan tablo iki boyutlu olarak değerlendirebilir. Adapazarı dâhil tüm ilçeleri ele almak gerekmekteydi. Mevcut bütçe kaynaklarımızla bunun altından kalkmamız zordu. O dönem aldığımız kararlarla bu süreci daha kısa bir sürede çözmeyi hedefledik.”

Kayıp kaçaklar azaldı
“Erenler ’in kayıp kaçak oranları yüzde 78’e kadar çıkmıştı. Adapazarı’nda yüzde 65, Serdivan’da ise yüzde 70’ti. Bugün bu oranı Erenler’de yüzde 40’a, Serdivan’da yüzde 30‘a, Adapazarı’nda ise yüzde 40’a çektik. Atıksu arıtma tesisi 3 adet vardı. Buna biz üç tane daha ilave ettik. Atıksu arıtma oranımız yüzde 78. Dünya standartlarına bakıldığında bu övünülecek bir rakamdır. Türkiye ortalamasının üstündeyiz. Hedefimiz yüzde 85’in üzerine çıkarmak.”

Sapanca Gölü koruma altında
“Bugün Sapanca Gölü içilebilir nitelikte bir göl ise bu kesinlikle yapılan çalışmalara bağlıdır. Sapanca Gölü’nü koruma altına almak için yaptığımız yatırımın bedeli günümüz rakamlarıyla 150 milyon liradan fazla. Gölümüzü bilimsel anlamda da en iyi şekilde koruyoruz. Bu konu ile ilgili çalışmayı Bakanlık 2014’te başlattı, biz ise 2006’da başlattık. Biz sadece Sapanca Gölü’nün şehrimize yeterli olmayacağını ve alternatifi olması gerektiğini düşündük. Akçay Barajı’nı planladık. Çalışmalarda sona geliyoruz. Tamamlandığında cazibe ile şehrimize su vereceğiz.”

Alternatif su kaynakları
“Ballıkaya Barajı özellikle şehrimizin doğusunun 100 yıllık geleceğini garanti altına alacak bir proje. Gövde dolgusu bitmek üzere. Çamdağı Barajı şehrimizin kuzey bölgesinde projelendirme halinde. Orası da ileride yoğun bir nüfus alacak. Şu ana kadar 144 sondaj yaptık. 9,5 yılda 10 içmesuyu arıtma tesisi inşa ettik. Türkiye’de 9 yılda 10 içmesuyu arıtma tesisi yapan başka il yoktur. Bu arıtılan su paketlenmiş sulardan çok çok daha kaliteli.”

Çelik isaleler dönüm noktası oldu
“İçmesuyunun kesintisiz sağlanması hususunda çelik isale hatları önemli dönüm noktasıdır. İsale hattı patlamaları tarihe karıştı. 4 bin 500 kilometre içmesuyu hattı yaptık. Laboratuvarlarımızda yapılan ölçümler uluslararası alanda geçerliliği olan ölçümler. Depolarımız en az iki senede bir yıkanıyor. Bin 432 kilometre kanalizasyın hattını 2 bin 690 kilometreye çıkardık. Yağmursuyu kronik bir sorundu. 9,5 yılda 330 kilometre yağmursuyu hattı yaptık. Erenler’de dev yağmursuyu çalışmasını hayata geçiriyoruz. 7 metre derinlikte dev yağmursuyu hattı inşa ettik.”

Tükettiğini üreten şehir
“Yapmamız gereken hiçbir görevi aksatmadan alternatif enerji kaynaklarını şehrimize kazandırdık. Bölgemizdeki hidrolik potansiyelleri değerlendirdik. Türkiye’ye öncü projeler ürettik. 62 milyon liraya mal ettiğimiz ADASU HES ile 5 yılda 159 milyon kilovat enerji ürettik. 37 milyon lira net gelir sağladık. Akçay Barajı ile zaten 900 kotundan su alacağız. İsale hattında maslak yerine enerji türbini koyarak elektrik üreteceğiz. Keremali’de inşa ettiğimiz isale hattına da 0,5 megavatlık bir HES yapıyoruz. SASKİ’nin yıllık tüketimi 83 milyon kilovat, biz bölgemizdeki hidrolik kaynaklardan 85 milyon kilovat elektrik üreteceğiz.”

Altyapı sağlamsa şehir sağlamdır
“Bir şehri çınar metaforuyla anlatacak olursak kökleri ne kadar derindeyse o kadar gelişir. Bir şehrin altyapısı sağlam değilse, içmesuyu içilemiyorsa, kanalizasyon sistemi yoksa atık suları; dereleri, gölleri ve denizleri kirletiyorsa, su kaynaklarımızı yok ediyorsa, o zaman çağdaş bir şehirden ve geleceğinden söz edemeyiz. Biz şehir merkezinde 20 dakikada 30 kilogram yağış gördük. Normal olarak su birikintisi oluyor fakat 15-20 dakika sonra sistem tamamen normale dönüyor. Bunun standardı budur. Anlattıklarımız şehrin 100 yılını düşünerek oluşturulan projelerdir. Bir siyasi irade bunların arkasında durmasaydı bunlar olmazdı. Bugün altyapı sorunlarını çözmüş, içmesuyunu en kaliteli şekilde vatandaşlarına ulaştıran bir Sakarya var. Enerji üretiminde öncü yatırımlar yapmış bir şehir var. Denizi, nehri ve gölü koruma altında olan bir şehir var.”

 

 

 

EBRU BEKEN

NOVA MEDYA

GRUP BAŞKANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir