Tarihi Yapılar ve Camiler Gün Yüzüne Çıkıyor

Akşehir’in bir çok noktasında Akşehir Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ve hala devam eden restorasyon çalışmaları ile ilçe genelindeki bir çok tarihi yapı ve cami gün yüzüne çıkıyor.

Akşehir genelinde yapılan çalışmalar ile bugüne kadar ayakta kalabilmiş ecdat yadigarı camilerimizin ve tarihi yapıların kendilerinden sonraki kuşaklara da emin bir şekilde aktarabil menin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya “Akşehir Belediyemiz tarafından 1 Milyon 400 Bin TL bedelle 2016 yılında restorasyonu tamamlanan Takkasızlar Konağı’mız, şu an Konukevi ve Kafe olarak hizmet vermektedir. Tarihi Kilise Restorasyonu çalışmaları devam etmekte olup, bedeli 1 Milyon 709 Bin TL’dir. Şu an %85’i tamamlanmıştır. Restorasyon sonrasında “Dünya Mizah Ustaları Sanat Evi” olarak kullanılacaktır.

Akşehir Belediyemizin 2018 yılı yatırım programı kapsamında inşaatı devam eden Nasreddin Hocamızın evini yenileme projemizde devam etmektedir. Nasreddin Hoca’nın evinin neresi olduğuyla ilgili epeyce bir araştırma yaptık. Çok net bir yer bulamamakla beraber Askerlik Şubemizin güney doğusunda bir yerde olmasıyla ilgili bazı bilgilere ulaştık. Evimizin yanında küçük Ayasofya Mescidi yan tarafta ise Orta Hamam bulunmaktadır. Genelde eskilerin ve değerli zatların cami ve mescitlere yakın bir yer seçmesi düşüncesiyle de bu bölgede olabileceği noktasında karar kıldık ve böylece Vakıflar Genel Müdürlüğü’müzden bu binamızı kiraladık. Binanın yenileme maliyeti 520 bin TL’dir. Toplam 232 m2’lik kapalı alana sahip 3 katlı bir konağımızdır. Nasip olursa bu yenileme çalışması bitmesiyle Nasreddin Hoca Evimizin içerisinde Nasreddin Hoca’mızın Yatak Odası, salonu ve diğer odalarında da Hocamızla ilgili fıkra canlandırma animasyonları ve heykellerinin yer aldığı bölümlerde yer alacaktır. 1000 (bin) metrekarelik bahçesinde ise evimize ziyarete gelen misafirlerimizin çay, kahve içebileceği güzel bir mekân olarak hizmet vermeyi amaçlıyoruz.

Yine Akşehir Belediyemiz tarafından restorasyonu yapılan Çınaraltı Mescidimiz 120 Bin TL bedelle tamamlanmış durumdadır. Belediyemizin girişimleriyle Konya Büyükşehir Belediyemiz tarafından tarihi Arasta Çarşımızda bulunan 239 adet taşınmazın restore çalışmaları 13 Milyon 800 Bin TL bedelle tamamlanmış ve halkımızın hizmetine sunulmuştur. İplikçi Cami’mizin restorasyon çalışmaları 1 Milyon 245 Bin TL bedelle tamamlanmış ve değerli hemşehrilerimizn ibadetine açılmıştır. Yine Akşehir Belediyemizin girişimleriyle, Konya Büyükşehir Belediyemiz tarafından ihalesi yapılan Kalaycı Mescidi’nin 250 Bin TL ve Tahtakale Mescidi’nin 300 Bin TL maliyet ile restorasyonları devam etmektedir. Hasanpaşa İmaret Cami’mizin restorasyonuna 2015 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce başlanmıştır. Restorasyon bedeli, 1 Milyon 419 Bin TL’dir. Restorasyonun 2018 yılında tamamlanması planlanmaktadır. İş ve süre artışı yapılmış olup çalışmalar %90 aşamasında devam etmektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan Altunkalem Mescidi 299 Bin TL ve Hıdırlık Mescidi 170 Bin TL bedelle, Konya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan Sahip Ata Medresesi, 1 Milyon 416 Bin TL bedelle restore edildi. Müze olarak işlevsellik kazandırılarak yılsonuna kadar açılması planlanmaktadır” dedi.

Akşehir Belediyesi tarafından başlatılan ‘Manevi Mimarlarımıza Sahip Çıkıyoruz’ Projesi kapsamında bir çok türbede restorasyon ve çevre düzenlemesi yapıldığına da değinen Başkan Akkaya “Manevi değerlerimiz olan; metruk haldeki Çoban Dede, Arap Dede, Seyyid Yunus ve Aslanbey Türbelerimizde ’Manevi Mimarlarımıza Sahip Çıkıyoruz’ projemiz kapsamında restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları yaptık. İğdeli Dede Türbesi restorasyon çalışmamızda devam ediyor” diye konuştu.

 

EBRU BEKEN

NOVA MEDYA

GRUP BAŞKANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir