NEDEN KANSER OLUYORUZ PANEL hakkında

DEFNE’DE ÖRNEK PANEL: “NEDEN KANSER OLUYORUZ?”

Defne Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Defne Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Hatay Üniversite Öğretim Elemanları Derneği işbirliğince düzenlenen “Neden Kanser Oluyoruz” konulu panel yoğun katılımla gerçekleşti.

Akdeniz Defne Evi’nde gerçekleşen panele, Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman, Defne Kent Konseyi Başkanı Selim Harbiyeli, Hatay Üniversite Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Berkant Ödemiş, Defne Kent Konseyi Kadın Meclisi Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Kanser Nedir?”, “Neden Kanser Oluyoruz?”, “Kalın Bağırsak Kanserleri ve Erken Tanı Yöntemleri” konulu panelde konuşmacı olarak yer alan Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhyittin Temiz ve MKÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalım Başkanı Prof. Dr. Tacettin İnandı, çağın hastalığı Kanser ile ilgili hayati bilgiler aktardılar.

ÖDEMİŞ: “KENTİN GELECEĞİ İLE İLGİLİ KARARLAR ORTAK BİR AKILLA ALINMALIDIR.”

Hatay Üniversite Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Berkant Ödemiş, İskenderun’da yaşayan birisi olarak kömürün şehir üzerindeki zararlı etkisini her geçen gün daha fazla hissettiklerini ifade ettiği konuşmasında; “Bir kentin nasıl gelişeceği ile ilgili geleceğe yönelik planlamalar yaparken, o kentin yerelinde çalışan sivil toplum örgütlerinin, sendikaların, meslek odalarının görüşlerinin alınması gerektiği ve şehrin ortak bir akılla yönetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ne yazık ki tabir-i caiz ise Kanserle haşır neşir olma noktasında ilerlemekteyiz. Bu durumun neden kaynaklandığını ve nasıl önlenmesi gerektiğini değerli hocalarımız eşliğinde vatandaşlarımıza aktarmak amacı ile buradayız.” cümlelerine yer verdi.

TEMİZ VE İNANDI: “KANSER, ERKEN TANI VE DÜZENLİ KONTROLLER İLE ÖNLENEBİLİR.”

Erken tanının, çağın hastalığı kanserin ilerlemesi ve önlenmesinde hayati bir nokta olduğuna vurgu yapan MKÜ Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhyittin Temiz ve MKÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalım Başkanı Prof. Dr. Tacettin İnandı, Kanserin nedenlerini; Çevresel Faktörler (Hava Kirliliği-Tütün Kullanımı), Fazla Kilo, Sağlıksız Beslenme, Düşük Meyve-Sebze Tüketimi, Fiziksel Aktivite Eksikliği, Alkol Kullanımı, Bulaşıcı Hastalıklar, Ultraviyole Işınları, Genetik Yapı ve Kalıtım Özellikler olarak sıraladı.

Belli bir yaş aralığında yapılacak düzenli kontrol ve kansere neden oluşturacak noktalarda alınacak önlemler ile bu hastalığa yakalanma riskinin azaltılabileceğini önemle tekrarlayan Temiz ve İnandı; erken tanı adına kişinin kendi vücudu dinlemesi, uyarılara kulak vermesi ve KETEM’e ( Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi) başvurması gerektiğinin ısrarla üzerinde durdular.

YAMAN: “BİR DOKTOR OLARAK GURUR DUYUYORUM.”

Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman, Defne Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin sağlık konusundaki çalışmalarının takdire şayan olduğunu ifade ederek, bir Doktor olarak bu konudaki çalışmaları oldukça önemsediğini ve desteklediğini dile getirdi.

Başkan Yaman, bu denli önemli ve hayati bilgileri vatandaşlar ile paylaşan Hatay Üniversite Öğretim Elemanları Derneği’ne, değerli hocalara ve Defne Kent Konseyi Kadın Meclisi’ne emeklerinden ötürü teşekkür ederek; “Sağlık konusunda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızla beraber katılımcı sayısının da günden güne artıyor olması bizim için oldukça sevindirici. Her seferinde amacımız farkındalık yaratmaktır. Gurur duyduğum bu önemli çalışmada emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyor ve sağlıklı günler diliyorum.” sözlerine yer verdi.

HALIL İBRAHIM DINCEL

NOVA MEDYA GRUP

YONETIM KURULU BASKANI

 

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir