İzmir’e yakışan anma

İzmir Büyükşehir Belediyesi, usta şair ve yazar Sabahattin Ali’yi vefatının 70
yılında etkileyici bir programla andı. Gazeteci Nebil Özgentürk’ün yönettiği “Kayıp Kemiklerin İzinde” isimli belgeselin gösterildiği duygu dolu gecede hem İzmirliler hem de Sabahattin Ali’nin kızı Filiz Ali gözyaşlarını tutamadı.
Türk edebiyatının klasikleri arasına giren Kürk Mantolu Madonna ve Kuyucaklı Yusuf gibi pek çok önemli roman, öykü ve şiirin yazarı olan Sabahattin Ali, ölümünün 70 yılında İzmir Büyük şehir Belediyesi tarafından Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde düzenlenen etkileyici bir programla anıldı. Gazeteci Nebil Özgentürk’ün hazırladığı “Kayıp Kemiklerin İzinde” belgeseli ile başlayan programda en çok Sabahattin Ali şiiri besteleyen sanatçı Ali Kocatepe eşi Aysun Kocatepe ile birlikte Sabahattin Ali şarkılarını seslendirdi. Ali Kocatepe 1948 yılında faili meçhul bir cinayete kurban giden Sabahattin Ali’nin kaybını, Filiz Ali’nin babasını arayış öyküsünü anlatan belgesel salondaki izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı. Belgesel boyunca Filiz Ali’nin hüzünlü yolculuğuna eşlik eden İzmirliler, gözyaşlarını tutamadı. Aydınlık yarınlar için… Anma programına katılan İzmir Büyük şehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Sabahattin Ali’nin bugün hala eserleriyle yaşadığını belirterek, “Zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu coğrafya, yazarları, şairleri, sanatçıları, 68 ve 78 kuşağı ile yani gelecekleri ile barışamayan yöneticilerin ıstırabını çekiyor. Bize ve gelecek kuşaklara düşen görev ülkeyi yönetenlerle, ülkeyi ileriye götürecek insanların barışmasını, onların korunmasını, kollanmasını sağlamak için mücadele etmektir. Hep birlikte barışı, geleceği ve aydınlığı yakalamak umut ve dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu. İzmir’in salonlarında çiçekler açıyor
Gecede bir konuşma yapan Nebil Özgentürk ise, “600’e yakın belgesel yaptım; 300’e yakın portre yazdım ama en özel belgesel bu oldu. Filiz ablayla kent kent dolaştık. Sabahattin Ali, “Filiz hiç üzülmesin” demişti ancak babasının Kırklareli dağlarındaki mezar taşına çiçekler bırakırken 10 yaşına geri dönen Filiz Ali yine üzüldü. Bugünden geçmişe, geleceğe eşkıyaların dünyaya hükümdar olmaması için minicik bir toz zerresine çivi çakmaya katkımız
varsa hakikaten çok mutlu olacağım. Çok duygulu, mutlu, hüzünlü, ağlamaklıyım. Burada o kadar güzel bir aileyiz ki İzmir’in salonlarında çiçekler açıyor” dedi. En çok okunan yazarlar arasında Sabahattin Ali, 25 Şubat 1907’de Eğridere’de doğdu. 2 Nisan 1948’de öldürüldü. Edebi kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak, yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi. Daha çok öykü türünde eserler verse de romanlarıyla ön plana çıktı. Romanlarında uzun tasvirlerle ele aldığı sevgi ve aşk temasını, zaman zaman siyasi tartışmalarına gönderme yapan anlatılarla zaman zaman da toplumsal aksaklıklara yönelttiği eleştirilerle destekledi. Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna (1943) romanları Türkiye’deki edebiyat çevrelerinin takdirini toplayarak hem 20 yüzyılda hem de21 yüzyılda etkisini sürdürdü. Ali’nin romanları hala en çok okunan eserler arasında yer alıyor.
EBRU BEKEN
NOVA MEDYA
GRUP BAŞKANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir