Darbeler ve Darbe Girişimlerinin Toplumsal ve Siyasal Sonuçları Konuşuldu

15 Temmuz 2016 Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Yıl Dönümü Kapsamında “12 Eylül 1980 Darbesi ile 15 Temmuz 2016 Darbe Girişiminin Toplumsal ve Siyasal Sonuçlarının Karşılaştırılması” konferansı Siyasal Bilgiler Fakültesi Cemil Meriç Konferans Salonunda gerçekleşti.

Konferansa Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Görün, akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Erkul, “12 Eylül 1980 Darbesi ile 15 Temmuz 2016 Darbe Girişiminin Toplumsal ve Siyasal Sonuçlarının Karşılaştırılması” başlıklı sunumuna geçti. Türkiye’de yaşanan darbelerin, darbe girişimlerinin neler olduğunu, ekonomik ve toplumsal olarak ne gibi sonuçları olduğunu kronolojik olarak aktaran Prof. Dr. Hüseyin Erkul, sunumunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde gerçekleşen personel soruşturma süreci hakkında da bilgiler verdi:

Rektör Acer’e Dik Duruşu Nedeni İle Teşekkür Ediyorum

“FETÖ/PDY ile mevcut ve ciddi şüpheleri bulunan 326 akademik personel hakkında disiplin soruşturması yapmak üzere Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’in talimatı ile bir akademik personel soruşturma komisyonu oluşturuldu. İkinci bir komisyon da idari personel için kuruldu. 116 idari personel hakkında idari soruşturma yapıldı. 326 akademik personelden iktisakı ve irtibatı tespit edilenlerden 207’si Kanun Hükmünde Kararname (KYK) ile kamu görevinden çıkarıldı. Diğerleri tekrar görevine iade edildi ve bu süreç yaklaşık 2 yıl sürdü. Bu süreçte yer alan komisyon üyelerine çok teşekkür ediyorum. Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’e ise FETÖ/PYD soruşturmalarına müdahil olmadan, sergilediği dik duruş nedeni ile çok teşekkür ediyorum.”

Prof. Dr. Hüseyin Erkul’un sunumun ardından konuşan Rektör Prof. Dr. Yücel Acer bu tür darbelerden ve darbe girişimlerinden dersler çıkarmanın çok önemli olduğunun altını çizdi.

ÇOMÜ Yeniden Huzurlu Bir Ortama Kavuştu

Rektör Acer, ÇOMÜ’nün bu badireyi tüm Türkiye gibi yaşadığını ve atlattığını belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın baştan beri kararlı duruşu hepimizin cesaret kaynağı olmuştur. Bu kararlı duruş hepimize örnek olmalıdır” diyerek ÇOMÜ’de gerçekleştirilen FETÖ/PDY ile mücadele sonucunda ÇOMÜ’nün tekrar huzurlu bir ortama kavuştuğunu vurguladı.

“ÇOMÜ’de gerçekleşen soruşturma sürecinde tüm hocalarımızla daha ilk günden itibaren birlikte kararlı bir duruş sergileyerek bu süreci yürüttük. Bu bir kişinin başarısı değil. Bu, ben ve benim gibi düşünen, bu sıkıntıyı görmüş, bu üniversiteyi bir üniversite haline getirmeye odaklanmış bütün arkadaşlarımızla beraber göstermiş olduğumuz kararlı duruşun sonucudur. Bu sorumluluk ve yetki bizlere verilmişti ve biz de elimizden geleni yaptık. Özellikle komisyonda çalışan arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum. Bu uzun ve yorucu bir süreçti. Ancak sonuç itibari ile üniversitemiz tekrar huzurlu bir ortama kavuşmuştur. Bunun değerini bilmeliyiz. Bu kolay oluşmadı. Dolayısıyla buna sahip çıkmamız lazım ki üniversitemizde hep beraber oluşturduğumuz gelişme ivmesini devam ettirebilsin.”

Rektör Acer’in konuşmasının ardından konferans sona erdi.

EBRU BEKEN

NOVA  MEDYA

GRUP BAŞKANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir