BÜYÜKŞEHİRDEN TOZ BULUTU AÇIKLAMASI

25 Ekim Çarşamba günü sabah saatleri ile birlikte Malatya’da etkili olan toz bulutu ile ilgili olarak Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından bir açıklama yapıldı.

Çevre Bakanlığı ve Meteoroloji’den alınan bilgiler doğrultusunda yapılan açıklamada, toz bulutunun Suriye ve Irak ülkelerinden ülkemize geldiği belirtilerek, toz bulutunun ikindiden sonra dağılmasının beklendiği kaydedildi.

Toz bulutunda özellikle solunum yolu ve kalp rahatsızlığı bulunanlar ile yaşlı ve daha çok etkilendiği belirtilen açıklamada şu bilgiler verildi:

Temel nedeni kuraklık ve çölleşme olarak bilinen toz bulutu, birçok etkisinin yanı sıra insan faaliyetleri ve sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Çöllerden kalkan tozlar atmosferin üst tabakalarına yükselerek uzun mesafeler kat etmektedir. Ağır olan toz parçacıkları kısa mesafelerde çökerken hafif olan toz parçacıkları ise binlerce kilometre kat edebilmektedir.

Türkiye, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarının geçiş koridorunda bulunmaktadır. Ülkemizdeki toz bulutu, Basra alçak basınç merkezinin daha etkili olduğu ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında daha yoğun gerçekleşmektedir. Suriye ve Irak sınırına yakın yerleşim alanlarımız başta olmak üzere Malatya da bu toz bulutundan en fazla etkilenen illerdendir.

Solunum yolu ve kalp rahatsızlığı bulunanlar ile yaşlı ve çocukların bu ortamdan en fazla etkilendiği bilinmektedir. 

25 Ekim Çarşamba günü sabah saatlerinde Malatya’da gerçekleşen toz bulutunun 14.00 – 15.00 saatleri arasında dağılmaya başlayacağı tahmin edilmiş olup konu ile ilgili Çevre Bakanlığı ve Meteoroloji verilerine göre ikindi öncesi havanın normalleşeceği bilgisine ulaşılmıştır.

TUBA AYYILDIZ

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir