Bornova’nın kadın muhtarları Belkahve’de Ata Evi’nde buluştu

Kendilerine seçme-seçilme hakkını veren Atatürk’e tarihi mekanda teşekkür ettiler

Ata Anı Evi Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilme yıldönümünde anlamlı bir buluşmaya sahne oldu. Bornova’nın kadın muhtarları Belkahve’deki Ata Anı Evi’nde biraraya geldi. Kadın Muhtarlar kendilerine pek çok Avrupa ülkesinden bile önce 5 Aralık 1934’te seçme ve seçilme hakkını veren Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Atatürk’e burada teşekkür etti. Anlamlı buluşmada Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da Bornova’nın kadın muhtarlarını yalnız bırakmadı.

Atatürk’ün 9 Eylül 1922’de İzmir’in Kurtuluşu öncesi kenti ilk defa gördüğü ve kahve içtiği Belkahve’de Bornova Belediyesi’nin kurduğu Ata Anı Evi anlamlı bir buluşmaya sahne oldu. . Bornova’nın kadın muhtarları Belkahve’deki Ata Anı Evi’nde biraraya geldi. Kadın Muhtarlar kendilerine pek çok Avrupa ülkesinden bile önce 5 Aralık 1934’te seçme ve seçilme hakkını veren Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu büyük önder Atatürk’e burada teşekkür etti. Ata Evi’ni gezen kadın muhtarlar kurtuluş yıllarını anlatan filmi de izledi. Anlamlı buluşmada Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da Bornova’nın kadın muhtarlarını yalnız bırakmadı.

Tarihi noktada tarihi teşekkür

Bornovalı kadın muhtarlar adına konuşan Atatürk Mahallesi Muhtarı Pakize Namdar da 5 Aralık 1934’ü hatırlatarak “Bize bu hakkı 83 yıl önce hediye eden önderimiz Atatürk’e Belkahve’deki tarihi noktada teşekkür etmek istedik. Ata Anıevi’nde bu amaçla bir araya geldik. Atamız her konuda olduğu gibi bu konuda da bize öncülük etti. Bornova Belediye Başkanımız Olgun Atila’ya ve emeği geçen herkese Ata Anı Evi gibi muhteşem bir eseri kazandırdıkları için teşekkür ediyoruz” dedi.

Atatürk’ün Avrupa’nın en gelişmiş ülkelerinden bile önce Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı tanıdığını ifade eden Başkan Atila, “5 Aralık 1934 kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkının verildiği gün bizim için çok değerli. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği bu haklar sayesinde bu gün kadınlarımız ülke yönetiminde sahibi. Bornova’da 6 kadın muhtarımız ve Belediye Meclisi’nde 7 kadın meclis üyemiz var. Bu sayının artmasını çok istiyoruz. Ve bunun için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.

Bornova’nın kadınları yönetime katılıyor

Bornova Belediyesi, kadının sosyal yaşamda hak ettiği yeri alması için düzenlediği etkinlikler, eğitimler ve sağladığı olanaklarla önemli adımlar atıyor. 5 Aralık 1934’te Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimiyle pek çok Avrupa ülkesinden bile önce seçme ve seçilme hakkını kazanan kadınlar, Bornova’da da söz sahibi oluyor. Bornova Belediye Meclisi’nde 7 kadın üye görev yaparken, ilçedeki 6 mahallenin muhtarlığını da kadınlar yürütüyor. Ayrıca Bornova Belediyesi’nin kadınlara yönelik okuma yazma kursu çalışmaları da da devam ediyor.

Belkahve’de Ata Anı Evi’nde bir araya gelen Bornova’nın Kadın Muhtarları:

Canan Güler – Muhtarlar Masası Sorumlusu

Pakize Nandar – Atatürk Mahallesi Muhtarı

Necla Yaman Turp – İnönü Mahallesi Muhtarı

Dilek Kumova – Evka 3 Mahallesi Muhtarı

Ayşe Müjgan Pakyürek – Erzene Mahalle Muhtarı

Dilek İduğ Çelik – Kazımdirik Mahalle Muhtarı

Ayşe Cankurtaran – Barbaros Mahalle Muhtarı

Fotoğrafaltı:

Kadınlara yönelik proje ve hizmetlere büyük önem veren Bornova Belediyesi, Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verildiği 5 Aralık’ta Bornova’nın seçilmiş kadınlarını biraraya getirdi.

HALİL İBRAHİM DİNÇEL

NOVA MEDYA GRUP

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir