BORNOVA’DA TEMİZ ENERJİ, ÖRNEK TASARRUF

Bornova’da temiz enerji, örnek tasarruf

Bornova Belediyesi’nin Erzene Mahallesi’ndeki 300 kilowattlık Fotovoltaik Güç Tesisi, Bornova’ya güneşten para kazandırıyor. 2015 yılından bu yana güneş enerjisinden üretilen elektriğin parasal değeri 588 bin 933 liraya ulaşırken, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Bornova’da her alanda tasarrufa büyük önem veriyoruz. Güneş enerjisinden elde ettiğimiz gelirleri de yatırımlarda kullanmaya devam edeceğiz” dedi.

Erzene Mahallesi’ndeki 7 dönümlük arazide kurulan Fotovoltaik Güç Sistemi, dağıtım şebekesine verilen elektriğin bedeliyle yatırım maliyetini karşıladıktan sonra, Bornova Belediyesi’nin yatırımları için kaynak yaratmaya başladı. Güneş enerjisini paneller aracılığıyla elektrik enerjisine dönüştüren ‘Fotovoltaik Güç Sistemi’, faaliyete geçtiği 2014 yılı sonundan bugüne kadar 588 bin 933 liralık elektrik üretti. 2015 yılında 149 bin 445, 2016 yılında 163 bin 533, 2017 yılında 169 bin 39, 2018 yılının ilk 7 ayında da 106 bin 916 liralık elektrik üretilen tesiste, aylık getiri ise ortalama 14 bin lira olarak gerçekleşiyor.

Bornova Belediyesi, Fotovoltaik Güç Sistemi projesi, İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı’na başvuran pek çok proje arasından seçilerek hibe krediye hak kazanmıştı. Bu kapsamda tesisin kurulması için ödenen 820 bin liralık ihale bedelinin 234 bin lirasını Bornova Belediyesi karşılarken, 586 bin lirasını İZKA karşılamıştı. Erzene Mahallesi’ndeki 7 dönüm alana kurulan ‘Sistem’, 2014 yılının sonunda elektrik üretmeye başladı. 2016 yılı Haziran Ayı’ndan itibaren de Bornova Belediyesi’nin maliyetini karşılayıp, para kazandırmaya başladı. 7 dönüm alandaki güneş panelleri aracılığıyla üretilen elektrik enerji dağıtım şebekesine veriliyor.

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, güneş enerjisinden elektrik elde edilmesini sağlayan sistem sayesinde hem gelir elde ettiklerini hem de çevrenin korunmasına katkıda bulunduklarını belirterek, “Çevrenin kirlenmesine neden olan karbon salımının önüne geçtiğimiz bu sistemle bir yandan da belediyemize gelir sağlıyoruz. Tasarrufa büyük önem verdiğimiz belediyemizde güneş enerjisinden elde ettiğimiz geliri yatırımlara yönlendiriyoruz. Bornovalılar için yeni projeler üretirken, tasarruf etmeye ve yeni gelir kaynakları yaratmaya devam edeceğiz” dedi.

EBRU BEKEN

NOVA MEDYA

GRUP BAŞKANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir