BAŞKAN KİMYECİ, BASIN MENSUPLARI İLE BİR ARAYA GELEREK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ’NDE GELİNEN SON DURUM HAKKINDA BİLGİLENDİRMEDE BULUNDU

Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Antakya Belediyesi Mahfel Sosyal Tesislerinde bulunan Nikah salonunda, basın toplantısı düzenledi. Başkan Kimyeci, düzenlediği basın toplantısında Kentsel Dönüşüm Projesi’nde gelinen son durum hakkında bilgilendirmede bulundu.

Kentsel Dönüşüm Konusu Bir Memleket Meselesi

Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci Kentsel Dönüşüm Projesi’nin safhaları ve gelinen aşama hakkında basın mensuplarına ayrıntılı bilgiler sunarak başladığı toplantıda şu görüşlere yer verdi; “Geçtiğimiz ay içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’yi Ankara’da ziyaret ettik. Biliyorsunuz ki Kentsel Dönüşüm bir memleket meselesi. Antakya’mız başta olmak üzere Hatay geneli birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Sayın Bakanımız’da aynı ifadeleri kullandı. Bu nedenle birinci derece deprem kuşağında oluşumuz nedeniyle Kentsel Dönüşüm projesi hükümet programına alındı.

Bu proje ile vatandaşlarımıza güvenilir konutlarda oturma imkânı sağlamanın yanı sıra, konforlu, modern ve yaşam standartlarına uygun bir hayat temin etmeyi amaçladık. Bunun yanı sıra 250 farklı sektör ile iş birliği yaparak istihdamın arttırılmasını, şehir ekonomimizin canlanmasını sağlayacağız.”

Belediyemizin Bu Projedeki Tek Kârı Milletimizin Duasıdır.

Başkan Kimyeci, Kentsel Dönüşüm projesinin uygulanacağı Emek ve Aksaray Mahalleleri’nin mevcut durumları hakkında da açıklamalarda bulunduğu toplantıda söz konusu mahallelerde günümüzde yaşanan sıkıntılardan bahsetti. Başkan Kimyeci ulaşımdan, güvenliğe, sosyal yaşamdan, pazar yeri, yeşil alan, ibadethane ve okul yetersizliğine kadar pek çok alanda sıkıntı yaşandığını belirttiği konuşmasının devamında ; “ Belediyemizin bu projedeki tek karı milletimizin duasıdır. Amacımız, vatandaşlarımızı, bu sıkıntılı ortamdan kurtararak, geniş, ferah, yeşiller içerisinde, güvenli, sosyal donatıları olan, okulu, pazar yeri, büyük bir camisi olan yepyeni bir mahalle inşa ederek rahat ettirmektir.

Bizim tek kârımız milletimizin duasıdır. Belediyemizin, milletin malı üzerinden kar elde etmek gibi bir durumu söz konusu dahi olamaz. Bizim tek kazancımız, insanımızın mutlu olması, huzurlu olması, güvenlikli bir ortamda olmasıdır. Marka Kent Antakya’nın oluşabilmesi için sözle değil icraatlar ile hayata sokmalıyız.” dedi.

“Laf yerine Hizmet üretelim” diyerek yola çıktıklarını dile getiren Başkan Kimyeci; “ Bizler teşkilatımızın, milletvekillerimizin, Çevre Ve Şehircilik Bakanımızın, Başbakanımızın ve dünya lideri Sayın Cumhurbaşkanımızın destekleri ile Antakya’mızın bu makus talihini değiştirelim, Antakya’mız için aydınlık bir gelecek olsun dedik.

Hiçbir Belediye Başkanı Bu Riskli Projelere Dönüp Bakmaz.

Normalde hiçbir ilçe belediye başkanı bu tarz riskli projelere dönüp bakmaz. Mevcudu harcamak, değişik faaliyetlerde mevcut kaynakları kullanmak işin en kolayı. Kentsel Dönüşüm bir risktir. Belediye Başkanı bunu başardığında, hem teşkilatına hem halkına kalıcı bir hizmet olarak döner. Başarısız olduğunda da Başkanın siyasi hayatı biter. Biz bu konuda, Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi kefenimizi giymiş çıkmışız. Sürecin başından itibaren her bir aşamasını şeffaf bir şekilde gerek kamuoyuyla, gerek basınımızla, gerekse halkımızla birebir yapmış olduğumuz tüm görüşmelerde açık bir şekilde ortaya koyduk. Ve bu süreci bu güne kadar yüzümüzün akıyla getirdik.”

Herkez Daha İyisini İster, Ancak Ayrandan Aşağı Katık Olmaz

Başkan Kimyeci sözlerine, geçtiğimiz hafta sonu Antakya’yı ziyaret ederek, Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında halkla bir araya gelen, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin görüşlerine yer vererek devam etti. Başkan Kimyeci konuşmasında şunları kaydetti; “ Kentsel Dönüşüm Projesi ilk yıkım programını Sayın Bakanımızın da teşrifleri ile icra ettik. Tabi bu programda bazı hak sahiplerimiz kendi bakış açılarına göre değerlendirmeler yaptı. Mevcutta sahip oldukları hakkın daha üzerinde bir takım talepleri söz konusu. Tabi herkes daha iyisini istemek durumunda, ancak ayrandan da aşağı katık olmaz.

Kentsel dönüşüm projesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının gözetiminde, denetiminde ve onayı müsaadesinde bu güne kadar aşamaları gerçekleştirdik. Vatandaşlarımızın sahip olduğu hakları eksiksiz bir şekilde onlara anlatmak bizim temel görevimiz. 7 Şubat 2017 tarihinde başladığımız hak sahipleri ile anlaşma ve ıslak imza süreci kısa bir zamanda % 47 seviyesine ulaştı. Bu yönü ile Türkiye geneline baktığımızda en hızlı ilerleyen Kentsel Dönüşüm projesinin Antakya’mızda yapıldığını rahatlıkla ve güvenle ifade ediyorum.”

Biz Kimsenin Evini Zorla Başına Yıkmayacağız

Başkan Kimyeci, konuşmalarının devamında bazı hak sahiplerinin nelere itiraz ettiğini, neler talep ettiğini de basın mensupları ile paylaştı. Başkan Kimyeci konuşmasında şunları kaydetti; “Başkasının arsasına işgal etmek sureti ile mevcut arazilerinin dışına çıkarak yapı inşa eden hak sahipleri, işgal ettikleri arazi boyutunda hak iddia edebilmek amacıyla itirazlarda bulundular. Bizler bakanlığımızca belirlenen mevzuat ve tüm hak sahiplerimize tanınan hakların ötesine geçmedik. Bakanımızın, hem Antakya Belediyemiz ziyaretinde, hem de Kentsel Dönüşüm programı dahilinde belirttiği bazı görüşleri oldu ve sizlerin de şahit olduğunuz üzere, bir açıklama yaptı.

Sayın Bakanımız Belediyemiz ziyaretinde kamu hükmünde kararname çıkartılacağını ve bu anlamda Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında önemli düzenlemeler olacağını belirtti. Sayın Bakanımız alanda yaptığı açıklamaları ile Kentsel Dönüşümün önemini, bu konuda ülkemizin gerçeklerini bir kez daha vurguladı. Bizler bu süreçte Kentsel Dönüşüm projesini bıkmadan usanmadan anlatmaya devam edeceğiz. Ancak halkımız arzu ederse bu projeyi gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Ama arzu etmezler ise biz zorla kimsenin evini başına yıkmayacağız. Milletin rızası olmazsa kentsel dönüşümü zorla yapacağız diye bir şey yok.

Bakanımız 30 Kişi İle Tek Tek Görüştü

Alandaki programımızın ardından, Kentsel Dönüşüm İrtibat Ofisimizde ağırladığımız Sayın Bakanımız, burada tam 30 hak sahibi ile görüştü. Ve o görüşmelerin ardından irtibat ofisimiz önünde bir değerlendirmede bulundu. Bakanımız yaptığı değerlendirmede tüm hak sahiplerinin mağdur olmadan, taleplerini karşılayabilecek yeni bir düzenleme yapılacağını belirtti. Bizler de bu süreçte asli görevimiz olan Kentsel Dönüşüm projesini hak sahiplerimize anlatmaya devam edeceğiz.

Yapılan İddialar Asılsızdır, Bazı İfadeler Çarpıtılarak Değerlendirildi.

Bu süreçte bazı arkadaşlarımızın çeşitli iddiaları oldu. Bunlardan bir tanesi kentsel dönüşüm projesinin durduğuna dair. Böyle bir şey yok arkadaşlar. Yasal mevzuattan kaynaklı açıkta kalan konular var, sayın bakanımız bu konuda bir düzenleme yaptığında biz de onu halkımızla paylaşacağız.

Diğer bir iddia ise Bakan Beyin “rızasız lokma haramdır.” ifadesi çarpıtılarak değerlendirildi. Yeni bir proje çizimi talimatı verildiği konusunda değerlendirmeler var. Biz zaten ilk günden beri hak sahiplerinin rızasını gözetiyoruz. Talimatlar bu yönde. Talimatların dışında hiçbir hareketimiz olmadı.

Bir takım söylemler de farklı yansıtılıyor. Burada sanki bir rant varmış, bu ranttan dolayı hak sahipleri hayır diyor şeklinde iddialar var. Bu tamamen algı oluşturulma çabası. Biz burada tamamen vatandaşlarımızın rızası doğrultusunda bir çalışma yapıyoruz. Belediyemizin tek kazanımı milletimizin memnuniyeti ve duası.

Bakan Beyin milletin rızası olmadan kentsel dönüşüm olmayacak ifadesi yine çarpıtılıyor. Burada bizler de kimsenin rızası olmadan evini başına yıkacak değiliz. Milletimiz isterse yapacağız. Biz her ne kadar vatandaşımız iyiye ve güzele layık desek de kendileri bunu istemezse zorla yapacak değiliz.

Bugüne Kadar Hiç Siyasi Kaygı İçerisinde Olmadım

Diğer bir iddia  “Kimyeci başaramadı, Kimyeci gidici!” iddiası. Değerli arkadaşlar bakanımızın da altını çizdiği gibi kentsel dönüşüm bir cesaret işi, bir yürek işi, herkes kentsel dönüşüme odaklanmıyor. Gönül ister ki tüm belediye başkanları kentsel dönüşüm konusunda elini taşın altına koysun. Bu bir risktir. Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi kefenimizi giydik çıktık. Tekrar söylüyorum bu konu kişisel bir mesele değil, memleket meselesidir. Bu bir ülke gerçeğidir. Bu konuda ben şahsımla alakalı 2019 yılında gerçekleşecek olan yerel seçimlerde büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı konusunda geleceğe yönelik siyasi kaygılar içerisinde hiç olmadım. Makamlar AK Parti ailesi içerisinde istenmez tevdi edilir. Sandık görevlisinden tutun ki Başbakanlık makamına kadar hangi mevki olursa olsun sizin oraya layık olduğunuz düşünülürse size verilir. O açıdan olgunlaşan meyve ağacın dibine düşer, ham meyve ne kadar sallarsan salla ya ağaç, ya dal kırılır. O nedenle kişisel bir ikbal içerisinde bu güne kadar kaygı içerisinde olmadım.”

TUBA AYYILDIZ

NOVA MEDYA GRUP

YÖNETİM KURULU BAŞKAN ASİSTANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir