ADANA AKADEMİK MESLEK ODALARI BİRLİĞİ’NDEN 2005-2013 YILLARINDA AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI SORULARININ ÇALINMASINA SERT TEPKİ.

ADAMOB DÖNEM SÖZSÜCÜ AV. VELİ KÜÇÜK:

“İNSANLARIMIZIN EMEKLERİ, HAYALLERİ VE UMUTLARI ÇALINMIŞTIR”

Adana Barosu, Adana Eczacı Odası, Adana Tabip Odası, Adana Diş Hekimleri Odası, Adana Veteriner Hekimler Odası ve TMMOB İKK birlikteliği ile oluşan Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) dönem sözcüsü  ve Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük, 2005-2013 yılları arasında yapılan tüm Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na ait (ALES) sorularının çalınmasını büyük bir ‘skandal’ ve  ‘rezalet’ olarak niteledi.

Konuyla ilgili yazılı açıklamada bulunan ADAMOB dönem sözcüsü ve Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük, “Siyasi iktidarın 15 yıllık döneminde Türkiye’de bütün sınavlarda benzer sorunlar  yaşanmış ve her sınavda sorular çalınmıştır. Sınav yaparak seçme sistemlerinin güvenirliliği bugün artık hukuke ve fiilen çökmüş durumdadır. ALES ‘te yaşanan skandal durum da bunu fazlasıyla kanıtlamaktadır. 15 Temmuz öncesi bu sınavlarda yaşanan soru çalma ve kopya skandallarına, şaibeli durumlara ilişkin iddialara dönemin siyasi iktidarının sözcüleri tarafında “Son derece başarılı, temiz, sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmiştir.” ifadeleri kullanılmıştır.

ALES’in yani üniversitelerde yüksek lisans ve doktora yapmak için “şart olan” sınavın 2005-2013 arasındaki tüm sorularının çalındığının resmen tespit edilmesi ve ortaya çıkması son derece vahim ve üzücüdür. ” dedi.

Akademik ve bilimsel alanda yapılan hırsızlıkların Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğini yıkmaya yönelik en önemli operasyonlar olduğunu, hâlâ bu tür hırsızlık  skandalları ve benzeri süreçlerin önümüzdeki sınav sistemlerinde de yaşanabilme ihtimalinin bulunduğunu ifade eden Av. Küçük, ” Bugün hâlâ aynı kaygılarımız devam etmektedir. Liyakatı devre dışı bırakan süreçler ve ne yazık ki tüm kamusal alanlarda siyasi iktidarın bakış açısına uygun profillerin  yerleştirilmesi ve kadrolaşma mantığı devam etmektedir.  15 Temmuz öncesi yaşadığımız ve ifade ettiğimiz tüm kaygılarımızı bugün aynı sıcaklığı ile korumaktayız. Malesef sınav yolsuzluğu ve soru hırsızlığı ile insanımızın emekleri,  hayalleri ve umutları çalınmıştır. İnsan kaynağını üyelerini üniversite ve akademisyenler den alan bizlerin ülkemizin bilimsel üretiminde ve eğitiminde yer alacak akademik kadroların liyakat unsuruna bakmadan, soru çalarak kadro elde etmesi çocuklarına üniversite eğitimi verebilmek için etüt merkezlerine, özel derslere binlerce liralar harcayan yurttaşımızın nasıl vahim bir üniversite kadrosu ile karşı karşıya kaldığının sorgulanması gerekmektedir. Yaşanan vahim tablonun ve hukuksuzlukların esas sorumlusu siyasi iktidarın ta kendisidir. Gelişmiş ülkeler arasında bilimsel yayın sıralamasında neden gerilere gittiğimiz ortadadır. Malesef Osmanlı’da da Cumhuriyet tarihinde de liyakat kavramının bu kadar organize olarak hem de üniversitelerde bozulduğu hiç bir dönem yaşanmamıştır ”

NE OLMUŞTU?

2005-2013 yılları arasında yapılan tüm Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na ait (ALES) sorularının çalındığı iddia edildi. Şaibeli sınavlardan aldıkları puanlarla akademik kadroya yerleşen 20 bin şüpheli için savcılık harekete geçti. ÖSYM, ‘yardımcı doçent’ ve ‘doçent’ unvanlı akademisyenlerin de aralarında bulunduğu bazı şüphelileri dil sınavından ‘eşdeğer’ sınava aldı.  FETÖ’nün soru hırsızlıklarına ilişkin soruşturmalarının en önemli ayaklarından biri olan ALES’le ilgili düğmeye basan savcılık, 2005-2013 yılları arasında yapılan toplam 16 adet sınavı incelemeye aldı. Soruşturma kapsamında incelenen 16 sınava ait tüm soruların FETÖ tarafından sınavdan önce ele geçirilerek mensuplarına dağıtıldığı belirlendi.

Savcılık incelemesinde, 2005 ve 2013 yılları arasında yapılan ALES ile akademik kadroya 27 bin kişinin yerleştiği tespit edildi. Bunlardan yaklaşık 20 bin kişinin sınavının şüpheli olduğu belirtildi. FETÖ bağlantıları da ortaya konan şüphelilerin girmiş olduğu tüm sınavlar ile aldıkları puanlar mercek altına alındı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

2005-2013 arasındaki ALES sorularının çalındığı tespit eden ÖSYM, bu dönemde yüzde 95 üzeri başarı elde eden ve üniversitelere yerleşen akademisyenleri eşdeğer bir sınava tabi tutulacak. Eşdeğer sınavlarda başarısız olan akademisyenlerle ilgili soruşturma başlatılacak.

HALIL İBRAHIM DINCEL

NOVA MEDYA GRUP

YONETIM KURULU BASKANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir