Bornova’da kadınlara özel projeler

Bornova Belediyesi, kadınların hayatın içinde daha fazla söz sahibi olmasını sağlamak, kültürel, sosyal, ekonomik, sportif ve eğitime dayalı faaliyetlere katılımını arttırmak amacıyla yaptığı çalışmalarla örnek oluyor. Kadın Kulübü’nden Kadın Kooperatifine, kadınlar için spor ve hobi kurslarından meslek edindirme kurslarına kadar birçok konuda farklı projeler hayata geçirdi.

 

 

Bornova Belediyesi, ilçede yaşayan kadınların hayatın her alanında yer alması ve söz sahibi olabilmeleri için birçok proje üretti. Kadın Kulübü’nden Kadın Kooperatifi’ne, kadınlara özel kurslardan meslek edindirme kurslarına ve sağlık seminerlerinden ihtiyaçlı gebe ve loğusalara kadar her konuda çalışmalar yapıyor. Ayrıca yeni yıl kutlamalarından  anneler gününe ve  “25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü”, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” ve “5 Aralık Kadın Hakları Günü” gibi özel günlerde de  düzenlediği etkinliklerle farkındalığı arttırıyor.

 

Kadınlara psikolojik destek

 

Bornova Belediyesi, Kadın hakları ve kadınların yaşadıkları sorunlara yönelik panel, söyleşi ve eğitimlerle Bornovalı kadınların bilinçlenmesi için çalışmalar yapıyor. Çamdibi’nde bulunan Kadın Danışma Merkezi ile Doğanlar Prof. Dr. Aysel Bayraktar Kültür Merkezi ve Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi içerisinde de kadınlara psikolojik destek sağlanıyor. Uzman psikologlar tarafından kadınların yaşadıkları sorunlar dinlenirken sosyal yaşamın içinde daha fazla var olabilmeleri için de çalışmalar yapılıyor. Ayrıca Bornova Belediyesi, kadınların istihdamına yönelik “Bornova Konfeksiyon Eğitim Merkezi” (BOR-KEM) ve Mutfak Atölyesi gibi projeleri de hayata geçirerek meslek sahibi olmalarını sağlıyor.

 

Çocuk Aktivite Merkezleri

 

Bornova Belediyesi’nin, annelerin çocuklarını yarım günlüğüne bırakıp kendilerine zaman ayırabilmeleri için projelendirdiği ücretsiz Çocuk Oyun ve Aktivite Merkezleri büyük ilgi görüyor. Mevlana Mahallesi’nde bulunan Mevlana Çocuk Oyun ve Aktivite Merkezi ile Evka 3 Mahallesinde bulunan Yağmur Çocuk Oyun ve Aktivite Merkezi sayesinde 3-6 yaş arası çocukları olan kadınlar hem gündelik işlerini rahat yapıyor, hem de sosyal hayatın içinde daha fazla yer alabiiyor.

 

Bornovalı kadınlar üretiyor

 

Bornovalı kadınları üretime teşvik etmek için Bornova Belediyesi’nin öncülüğünde 2015 yılında faaliyete geçen Bornova Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi faaliyetlerini sürdürüyor. Kadınların üretimlerinin değerlendirilmesini hedef edinen kooperatifte kadınlar hem yeni şeyler öğreniyor, hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. Bugün 56 üyesi bulunan Bornova Kadın Kooperatifi, el işi ürünlerden gıda üretimine kadar bir çok alanda faaliyet gösteriyor.

 

Gebe, Lohusa ve Bebek bakımları

Bornova Belediyesi, anne adaylarını doğuma ve bebek bakımına hazırlamak amacıyla açtığı Gebe Eğitim kursları ve belirli periyotta düzenlenen kadın sağlığı eğitimleri ile vatandaşlar bilinçlendiriyor. ‘Evde gebe, lohusa ve bebek bakım hizmetleri’ kapsamında da görevli ebe ve hemşireler gebe ve lohusaların rutin kontrollerini evlerinde yapıyor. Gebelerin açlık kan şekeri ve kolesterol ölçümleri yapılırken yeni anne olmuş kadınlara da bebek emzirme eğitimi veriliyor. Ayrıca bebeğin boy, kilo, baş ve karın çevresi takibi ile psikomotor gelişimi izlenip, aşı kontrolü yapılıyor.  2014 yılından bu yana gebe bakımında 11 bin 669, lohusa bakımında 6 bin 53, bebek ve çocuk bakımında 13 bin 153 ziyaret gerçekleştirildi.

Kadın Kulübü

 

Bornova Belediyesi, Bornova’da kadınlara destek olmak amacıyla Kadınlar Kulübü’nü kurdu. Kadınların kültürel, sosyal, ekonomik, sportif ve eğitime dayalı faaliyetlere katılımını daha da arttırmak amacıyla kurulan Kulüp, bünyesindeki çalışma grupları ile hayatın her alanında kadınların yanında yer alıyor.

EBRU BEKEN DİNÇEL

NOVA MEDYA GRUP BAŞKANI

YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI

 

 

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir