+1 Down Kafe ile hayatları değişti

Onlar artık çok mutlu

+1 Down Kafe ile hayatları değişti

Bornova Belediyesi’nin 2015 yılında Down Sendromlu gençlerin çalışarak sosyalleşmesi amacıyla projelendirilip, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde açtığı Down Kafe, sadece onların değil, ailelerinin de hayatını değiştirdi. Büyük Park’taki bu özel mekanda buluşan aileler, çocuklarının servis ettiği çayları keyifle yudumladı. Sadece anne ve babalar değil, tüm aile bireyleri onlarda değişim ve gelişimi büyük heyecan ve mutlulukla anlattı.

Bornova Belediyesi’nin 2015 yılında Down Sendromlu gençlerin çalışarak sosyalleşmesi amacıyla projelendirilip, aynı yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde hizmete açtığı Down Kafe’de anlamlı bir buluşma gerçekleşti. Down Kafe’de çalışan down sendromlu gençlerin aileleri, bu özel mekanda düzenlenen kahvaltıda biraraya geldi. Yıllarca üzerlerine titredikleri çocuklarının servis ettiği çayları yudumlayan anne ve babalar başta olmak üzere tüm aile bireyleri gururlu ve mutluydu.
Açılışından bu yana Down Kafe’de çalışan 24 yaşındaki Barış’ın Ablası Remziye Demirel, kardeşinin kısa bir süre önce kaybettikleri Babalarının rolunü üstlendiğini gururla anlattı.
“Down Kafe ile birlikte Barış’ın hayatında büyük değişiklikler oldu. Barış, açıldığı ilk günden beri burada çalışıyor. Osmangazi’den buraya kendisi gidip, geliyor. Çalışmayı çok istiyordu. Özellikle Babamızı kaybettikten sonra bir erkek olarak baba rolünü üstlendi. Hergün sabah evden çıkarken, akşam işten dönerken; “Neye ihtiyacınız var. Söyleyin alayım” diye arar. Her akşam mutlaka bir ekmek alıp gelir. Geçen gün telefon kontürü bitmişti. “Bornova Merkez’e gidip kontür alayım, işe oradan geçerim” dedi. Artık her ihtiyacını kendi karşılayabiliyor. O’nu böyle çalışırken görmek Bize büyük mutluluk veriyor”

27 yaşındaki Şükrü Akyel, Down Kafe’nin ağır Abilerinden… Annesi Fatma Hanım ile Babası Şükrü Bey, oğullarındaki değişimi şu ifadelerle anlattı.
Fatma Akyel – Şükrü’nün Annesi
“Şükrü’nün hayatında herşey değişti. Bambaşka bir insan oldu. Daha da gelişti, özgüvenli oldu. Hissettiklerim kelimelerle anlatılamaz, kelimelere dökülemez”

Kemal Akyel – Şükrü’nün Babası
“Şükrü, buraya gelmeye başladığından beri sosyal anlamda büyük gelişme yaşadı. Kişilerle sosyal iletişime girdi, konuşması düzeldi, sosyalleşti. Önemli olan da bu. Çok mutluyuz, gururluyuz. Akşam trene binerken telefon ediyor : “Anne evin bir ihtiyacı var mı? Ben gelirken alayım” diye soruyor. Bu bizim için büyük gurur ve mutluluk. Böyle bir mekan açtığı için Bornova Belediye Başkanımız Olgun Atila’ya Down Kafe personeline çok teşekür ederiz”

Burak, önce okulunu, ardından stajını bitirdi ve hemen ardından işe başladı. Annesi Gülten Bilge, 21 yaşındaki oğlunun hedefleri olan bir genç olduğunu şöyle dile getirdi.
“Çocuklarımızın bağımsız olması, özgüvenli olması, kendi başına hareket edebilmesi çok önemli. Bu anlamda iş, çocuklarımızın sosyal ve ekonomik hayata katılmasını sağlıyor. Evet, Burak’ın okulu bitti. İş hayatında olması gerekiyordu. Geçen sene stajını yaptı. Bu senede çalışıyor artık. Oğlumun hayalleri, hedefleri var ve inşalah gerçekleşecek. Yani çok mutlu. Eskiden markete bile gönderemiyorduk, şimdi tek başına işe gidip gelebiliyor”
19 yaşındaki Ensar, Down Kafe’nin en güleryüzlüsü. Babası Ahmet Bostancı, yıllardır yanından ayırmadığı, her yere yanında götürdüğü oğlundaki değişimi heyecanla anlattı.
“9 sene önce emekli oldum. Emekliliğime yakın Ensarımız dünyaya geldi. O gün bugundür O’nun için çabalıyoruz. Buraya başlamadan önce hep Benim yanımdaydı. Çarşıya, pazara; her yere birlikte gidiyorduk. Ama artık öyle değil, Ensar tüm ihtiyaçlarını kendisi görebiliyor. Yeni kişilerle tanışıyor. Buraya severek, gönüllü geliyor. Cumartesi, Pazar günleri Annesi’ne; “Bugün Down Kafe’ye gitmeyecek miyim?” diye soruyor. Kim olursa olsun kendisine gösterilen ilgiye karşılık veriyor. Böyle işletmeler keşke diğer ilçelerde açılsa da oralardaki çocuklar sosyal hayatın içine girse. Bir anlamda hayata atıldılar. Başkanımız o kadar güzel birşey yaptı. Allah razı olsun kendisinden”
Furkan Üstün 30 yaşında. Down Sendromlu en büyüğü. Olgunluğu ve ağır başlılığı ile dikkat çeken Furkan’ın Annesi Zühre Hanım oğlunun Down Kafe’den önce içine kapanık bir birey olduğunu şu sözlerle ifade etti.
Zühre Üstün – Furkan’ın Annesi
“Furkan, önceden daha içine kapanıktı. Down Kafe’ye başladıktan sonra daha sosyal oldu. İnsanlarla iletişimi gelişti. Furkan, artık eve kapanmıyor. Kendi ispatladığının farkında. “Gitme, izinlisin” dediğimizde bile burada olmak istiyor. Down Kafe’de olmaktan çok mutlu. Dolayısıyla Biz de çok mutluyuz. Başkanımız Olgun Atila’ya böyle bir projeyi hayata geçirdiği için çok teşekkür ederiz”
Nesibe – Hasan Korkmaz Çifti’nin oğulları Korhan. O, daha 21 yaşında. Anne ve Babası’nın anlattığına göre bırakın çalışmayı, ev işlerinden bile ailesine yardım ediyor artık.
Nesibe Korkmaz – Korhan’ın Annesi
“Çok mutluyuz. Bornova Belediyesi’ne böyle bir imkan verdiği için çok çok teşekür ediyoruz. Ben; “Çocuğum yürüyebilecek mi?” derken, şurada elinde çay tepsisi ile gördüm çok duygulandım, ağladım. Böyle kafelerin daha çok olmasını daha çok çocuğumuzun faydalanmasını istiyorum Toplum içine katıldılar. Özgüvenleri arttı. “Ben de bişeyler yapabilirim” diyorlar artık. Evde de kendi işini kendi yapma becerisi daha çok arttı. Ben geçen hafta düştüm bileğimi kırdım. Evdeki hareketlerim kısıtlandı ama Korhan’ım var. Bana yardım ediyor, çamaşırları topluyor, onları güzelce yerleştiriyor ve bu beni çok mutlu ediyor. Allah’a şükürler olsun. Darısı diğer çocuklarımızın başına”
Hasan Korkmaz – Korhan’ın Babası
“Bornova Belediyesi’nin bu yöndeki çabası Bizleri de mutlu etti. Korhan, sabahları kalkmakta biraz güçlük çekse de çok mutlu. Görüyoruz ki güzel bir şekilde profesyonel bir garson gibi hizmet veriyor. Büyüklerinin sözünü dinliyor. Buraya gelmeye başladıktan sonra hep olumlu gelişmeler oldu. Çok mutluyuz. Bornova Belediyesi’ne çok teşekkür ederiz”
Ve Berkay… O daha 18 yaşında. Karşıyaka İş Okulu 3. Sınıf öğrencisi. Annesi Naime Demirci, en az O’nun kadar mutlu.
“Karşıyaka’da oturuyoruz. Buraya geldiğinden beri çok mutlu. Down Kafe’de çocuklarımıza çalışma olanağı verildi. İnşallah daha iyi olur .Çok şey farkediyor. Arkadaşlık ilişkilerinde çok ilerleme var. Çalışmaya başladıktan sonra daha sosyal ve kurallara uyar oldu. Büyük ilerleme kaydetti. Başkanımıza ve burada onlara yardımcı olan çalışanlara çok teşekkür ediyoruz”
Down Kafe’de 18 yaşını doldurmuş ve yasal çalışma haklarını taşıyan Down sendromlu gençler sımsıcak gülümsemeleri servis elemanı olarak görev yapıyor. Tüm Türkiye’ye Sosyal Belediyecilik anlayışında farklı bir bakış açısı kazandıran +1 Down Kafe, herkese ilham kaynağı oluyor.

EBRU BEKEN
NOVA MEDYA GRUP
YÖNETİM KURULU
BAŞKAN ASİSTANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir