Yangın güvenliğinde yalıtım, hayati rol oynuyor

S

Türkiye’de her yıl 25 Eylül – 1 Ekim tarihleri Yangın Haftası olarak kutlanıyor. Yalıtım ise binalarda “Yangın Güvenliği” sağlamada ve yangından korunmada hayati bir rol oynuyor. Yangın güvenliğinin öneminin altını çizen İzocam, son dönemde geliştirdiği ve A1 sınıfı yanmaz ürün özelliğine sahip olan Endüstriyel Bina Levhası (EBL), Endüstriyel Bina Levhası R+ (EBL R+), Ara Bölme Levhası (ABL) ve Ara Bölme Levhası R+ (ABL R+) ile Cephe Levhası ve İzocam Mineral Tavan Levhası ürünlerinin yangın güvenliğindeki katkısını vurguluyor.

Yangın nedeniyle yaşanabilecek üzücü olayların önüne geçebilmek, can ve mal kaybı yaşanmasını önlemek için öncelikle binanın yangın güvenliğine sahip olması gerekiyor. Yangın güvenliği sağlamanın en etkili yollarından biri ise binalarda A1 sınıfı yanmaz özelliğe sahip ürünlerle yalıtım yapılması. Binalar inşa edilirken zeminden çatıya, duvardan döşemeye ve tesisata kadar uygulanan etkili yalıtım sistemleri ile hem yangın güvenliği sağlanıyor hem de enerji tasarrufuna katkıda bulunuluyor.

Yalıtımsız bir binada yangın esnasında alevler bir anda artarken, yalıtımında doğru malzemeler kullanılmış olan bina tutuşmuyor ve duman yaymıyor. Yangında en hayati konulardan biri olan binadaki kişilerin dumandan etkilenmesi engelleniyor. Yalıtım, yangından kaçış ve itfaiyenin yetişmesi süreçleri için daha uzun bir zaman kazandırıyor.

Son dönemde geliştirdiği ürünlerde ısı ve ses yalıtımının yanı sıra yangın güvenliğine de odaklanan İzocam, uygulanacak yalıtımda uzman bir firmadan destek alınmasının, doğru malzemenin doğru yerde kullanılmasının, sistem bütünlüğüne dikkat edilmesinin ve ürünlerin işine hâkim ve donanımlı kişiler tarafından uygulanmasının çok önemli olduğunu vurguluyor.

Yangın Güvenliği için “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”te belirtilen yalıtım aşamalarına uyulmasının çok önemli olduğunu belirten İzocam Genel Direktörü Levent Gökçe yangın güvenliği konusunda şunları söyledi. “Yangın güvenliğinde yalıtım hayati bir rol oynuyor. Dış cephelerde, özellikle yüksek binalarda, giydirme cephe ve mantolamada mutlaka A1 sınıfı yanmaz ürünler tercih edilmeli.

İzocam olarak son dönemde geliştirdikleri ürünler hakkında da bilgi veren Gökçe şöyle konuştu. “Yangın güvenliği sağlayan, Ara Bölme Levhası (ABL) ve Ara Bölme Levhası R+ (ABL R+), Cephe Levhası, endüstriyel binalar için geliştirdiğimiz İzocam Endüstriyel Bina Levhası (EBL) ve İzocam Endüstriyel Bina Levhası R+ (EBL R+) ürünlerimizin hepsi A1 sınıfı yanmaz ürünler. Ara Bölme Levhası (ABL) ürünümüzü hafif ara bölmelerde kullanılmak üzere geri dönüşümlü malzemeleri kullanarak geliştirdik. Farklı kalınlıklarda üretilebilen ürün, ara bölme duvarlarda, ısı, ses yalıtımı ve A1 yanmaz ürün olma özelliği sayesinde yangın güvenliği sağlıyor. Ayrıca, düşük ısı iletim katsayısı ile Ara Bölme Levhası R+ (ABL R+) da farklı sıcaklık ve zamanlarda iklimlendirilen hacimler arasında daha enerji verimli ara duvarların teşkil edilmesini sağlıyor ve konforu artırıyor.

Daha fazla ısıl konfor, sürdürülebilirlik ve kalite için geliştirdiğimiz İzocam Cephe Levhası ise, bir yüzeyi siyah camtülü kaplı bir ürün ve giydirme cephe sistemlerde, cam, granit, mermer, alüminyum, ahşap vb. cephe kaplamalarının arkasında ısı, ses yalıtımı ve yangın güvenliği amacıyla kullanılmak üzere geliştirildi. 35 mW/mK iletkenliğe sahip olarak tasarladığımız bu ürünle enerji verimliliği konusunda oldukça iddialıyız.

2018’de, endüstriyel binalarda kullanılmak üzere yangın güvenliği sunan iki yeni ürün daha geliştirdik. Bunlar; yerinde uygulama yapılan metal binaların çatı ve cephelerinde iki metal levha arasında kullanılan İzocam Endüstriyel Bina Levhası (EBL) ve İzocam Endüstriyel Bina Levhası R+ (EBL R+). Her iki ürün de ısı ve ses yalıtımı ile yangın güvenliği sağlıyor. Tüm ürünlerimizin kalitesi CE ve EUCEB belgeleriyle de kanıtlanmış durumda.”

İzocam’ın yangın güvenliği sunan bir diğer ürünü ise kat otoparklarının tavan yalıtımında kullanılan İzocam Mineral Tavan Levhası. Yangın dayanımı oldukça yüksek olan bu ürün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 01 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen ‘Yeni Otopark Yönetmeliği’ gereğince zorunlu hale gelecek otopark tavanlarının yalıtımında kullanılıyor.

Isı yalıtımı nasıl bölgelere göre farklılık gösteriyor ise yangın yalıtımı da binaların yüksekliğine ve kullanım amaçlarına göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin, yakın zamanda yönetmelikte yapılan değişiklikle 28,5 metre ve daha yüksek binaların cephelerinin en az A2-s1,d0 olması için şart koşuluyor. Otellerde de odaların koridora bakan duvarlarında EI60 yani 60 dakika yangın dayanımı aranıyor.

 

 

 

EBRU BEKEN

NOVA MEDYA

GRUP BAŞKANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir