“ÜLKEMİZDE BASIN VE MEDYA ÖZGÜR DEĞİLDİR”

ADANA BAROSU ‘3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NÜ KUTLADI

 

AV. VELİ KÜÇÜK;

“ÜLKEMİZDE BASIN VE MEDYA ÖZGÜR DEĞİLDİR”

 

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, ‘3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ dolayısıyla mesaj yayınladı.

Av. Veli Küçük, siyasi iktidarının müdahaleleriyle Türkiye’de basın özgürlüğünün rafa kaldırıldığını ifade ederek, “Türkiye’de gazeteci olmak ve gazeteci kalabilmek giderek zorlaşıyor” dedi.

Demokrasinin sağlıklı işleyebilmesi ve halkın haber alma hakkının sağlanabilmesi için basının özgür bir biçimde çalışabilmesi gerektiğini vurgulayan Av. Küçük, yaptığı açıklamada; “Çağdaş demokrasilerde düşünce ve ifade özgürlüğünün temel taşlarından biri basın özgürlüğüdür. Basın özgürlüğünün doğrudan ya da oto sansür yoluyla dolaylı olarak kısıtlanması düşünce ve ifade özgürlüğüne, dolayısıyla kişi hak ve özgürlüklerine, yani demokrasiye aykırılık teşkil eder. Oysa hukuk devletinin olmazsa olmazlarından biri olan basın özgürlüğü, demokrasinin güvencesidir.” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk defa ‘özgür olmayan’ ülkeler seviyesine düştüğünü, 150’yi aşkın gazetecinin cezaevlerinde tutulduğunu anımsatan Av. Küçük, şöyle devam etti: “Basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili sorunlar o kadar büyük ki ne kadar olumlu adımlar atılırsa atılsın olması gerekenin her zaman yine çok uzağında kalıyoruz. Dolayısıyla Türkiye’deki yasal düzenlemelerin olumlu yönde ilerlemesi ve bazı olumlu uygulamaların olması hiçbir zaman için tatmin edici sonuçlar vermedi. Türkiye, 2017 yılında basın özgürlüğü alanında tüm dünyada resmen küme düştü. 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından siyasi iktidarın yaptığı, sivil darbeye dönüşen 20 Temmuz Olağanüstü Hal uygulamasından sonra gazeteciler, televizyoncular açısından güzel ülkemiz daha büyük bir cezaevine dönüştü.

20 Temmuz 2016’da Türkiye’de Olağanüstü Hal ilan edildiğinde cezaevlerinde 39 tutuklu ve hükümlü gazeteci vardı. Olağanüstü Hal ilanıyla birlikte gazeteler, televizyonlar, haber ajansları, internet siteleri, dergiler, yayınevleri Kanun Hükmündeki Kararnamelerle kapatıldı. Kapılarına mühür vurulan, tüm mal varlıklarına el konulan medya kuruluşu sayısı 200’e yaklaştı. Binlerce gazeteci, yazar, televizyoncu, yayıncı işsiz kaldı. Yüzlerce gazeteci, yazar ve televizyoncu gözaltına alındı, önemli bir bölümü de tutuklandı. Basın özgürlüğünün güçlendirilmesi için dünya çapında çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün yayınladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye 180 ülke arasında 155. sırada yer aldı. Böylece, Türkiye’nin “kara liste” olarak adlandırılan en kötü durumdaki ülkelerin arasına girmesine sadece dört sıra kaldı. Basının özgür olduğu, gazetecilerin zindana atılmadığı, emekçilerinin daha iyi şartlarda çalıştığı, oto sansürün uygulanmadığı bir Türkiye dileğiyle, tüm basın emekçilerinin 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ KUTLU OLSUN.”

EBRU BEKEN

NOVA MEDYA

GRUP BAŞKANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir