Türkiye’de Kayıtlı Diyabet Hasta Sayısı 7 Milyon

Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’nin 2035 yılında dünyada en çok diyabet hastası bulunan ülkeler arasına gireceği tahmininde bulunuyor. 40 yaş üzerinde her 5 kişiden 1’i, 60 yaş üzerinde de her 3 kişiden 1’inin diyabet hastası olduğu ülkemizde, kayıtlı diyabet hasta sayısı ise 7 Milyon.  

Her yıl 14 Kasım’da Dünya Diyabet Günü ile farkındalık yaratılarak toplum bilincinin sağlanması amaçlanıyor. Bu gün dolayısıyla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu tarafından hazırlanan “Diyabet Farkındalık” programı, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülbu Tanrıverdi akademisyenler ve öğrencilerin katılımı ile Troia Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından söz alan Sağlık Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Arife Silahçılar, diyabet hasta sayısının ülkemizde 10 yılda yüzde yüzlük bir artış gösterdiğini belirterek bu sayının 2035 yılında 12 milyonun üzerine çıkmasının beklendiğini vurguladı. Türkiye’de 7 milyon 112 bin 622 tane diyabet hastası olduğunu dile getiren Öğr. Gör. Silahçılar şunları ifade etti:

“Diyabet Vakfı, her yıl bir tema belirliyor, bir slogan oluşturuyor. Bu seneki temamız  “Kadınlar ve Diyabet” sloganımız da “Sağlıklı Bir Gebelik Hakkımızdır” kadınlar geleceğimizin mimarıdır. Sağlıklı kadın, sağlıklı doğurgan ve sağlıklı çocuk demektir. Sağlıklı bir kadın yine sağlıklı besin ayarlayan, sofrasını sağlıklı düzenleyen kadın demektir. Dolayısıyla da, tema bu yıl bu şekilde belirlenmiş oldu.”

Farkında Olursak Değiştirebiliriz

Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülbu Tanrıverdi ise hastalıkların, sağlık problemlerinin farkında olmanın önemine değinerek; “Bir değişim sağlamanın en büyük gücü o konuyla ilgili bilinçli ve farkında olmaktır. Farkında olmadığımız bir şeyi değiştirmemiz mümkün değildir” dedi.  

Yaşamın en temel unsuru sağlıktır diyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem;  “İnsanlık tarihi boyunca çok sayıda hastalık ortaya çıkmış, gelişen bilim ve teknoloji ile bu hastalıkların çözümleri de yıllar içinde bulunmuştur. Hastalıklarla ilgili bireylerin bilinç düzeyinin artırılması, hastalığa yakalanma düzeyini azaltabileceği gibi, çözümü için de yol açıcı olacaktır. Bu bağlamda bu çağın en önemli hastalıklarından biri olan ve ülkemizde hızla artan diyabet hastalığı ile ilgili farkındalığın artırılması çok önemli” dedi.

Program, Arş. Gör. Nur Hilal Demir’in “Dünyada ve Türkiye’de Diyabet” konulu sunumunun ardından sona erdi.

Sultan AVCI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir