Langen ile Çeyrek Asırlık Kardeşlik

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin’in Tarsus ile Almanya’nın Langen şehri arasında 1992 yılında başlayan kardeş kent projesinin 25. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliklere katıldı.

Tarsus Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra Langen Belediye Başkanı Frieder Gebhardt ile eşi Anne Gebhardt, Langen Alman Türk Dostluk Derneği Başkan Yardımcısı Thilo Kaufmann, Langen Alman Türk Dostluk Derneği Önceki Başkanı Cengiz Çayır, Langen Alman Türk Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Klaus Peter Meeth, Tarsus Langen Dostluk Derneği Başkanı Fuat Togo, Tarsus Langen Dostluk Derneği Eski Başkanı Mehmet Gürgener, Tarsus Langen kardeş şehir projesinin fikir babası gazeteci Mehmet Canbolat, Tarsus Belediyesi başkan yardımcıları, esnaf ile oda başkanları ve muhtarlar katıldı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmada, kardeş şehir projesinin gelecek nesillere aktarılması konusunda hassas davrandıklarının altını çizerek, “Böylesi farklı toplumları yakınlaştıran projeler, Tarsusluların doğasında var. Yani değişik kültürlere, uygarlıklara 10 bin yıllık geçmişiyle ev sahipliği yapmış olan Tarsusumuz, zaten bu tür farklılıkları zenginlik olarak görür ve bu bağlamda renkliliğe açık bir yapıya sahiptir. Almanya, Türklerin tarihten bu yana çok yönlü ilişki içinde olduğu ve bugün de bu ilişkileri sürdürdüğü dost bir ülkedir” dedi

Türkiye ve Almanya gibi birbirinden birçok açıdan farklı olan iki ülkenin toplumları arasında var olan veya doğabilecek karşılıklı önyargıların giderilmesinde, böylesi kardeş kent projelerinin önemli bir rol oynadığına değinen Başkan Kocamaz, “Günümüz dünyasına baktığımda, insanlığın geçmişten bugüne ve özellikle günümüzde, barış gibi en fazla özlemini duyduğu kavram dostluktur diye düşünüyorum. Ancak bunu hissetmek yeterli değildir. Çünkü barış isteyen, huzur ve dostluk arayanlar, bunu başkalarından beklemek yerine, elinden gelen çabayı sergilemek ve mevcut çabalara omuz vermek zorundadır” diye belirti.

“Bu güzel ilişkiler yeni boyutlar kazansın”

George Washington’ın “Dostluk, yavaş büyüyen bir ağaca benzer” sözünden alıntı yaparak sözlerine devam Başkan Kocamaz, “Sayın Washington, bu sözü hangi koşullar için söylemiş olabilir bilemem ama bildiğim bir şey varsa o da Tarsus ile Langen arasında gelişen dostluk, çeyrek asırda önemli bir boyuta erişmesini bilmiştir. Eğer bizler dostlarımızın sevecenliğini, samimiyetini ve güvenini hissedebiliyorsak, bu dostların iyi ve kötü günlerde hep birbirinin yanında olacağının da göstergesidir diye düşünüyorum. Bu bağlamda her iki şehir halkına 25. yılında başarı ve mutluluk diliyor ve bu güzel ilişkilerin daha da gelişmesi, yeni boyutlar kazanması ve bizleri yeni ufuklara taşıması, tek dileğimdir diyorum. Her ne kadar, artık Tarsus’un Belediye Başkanlığı görevini üstlenmesem bile, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatımla bu dostluğun gelişmesi yönünde, üzerime düşen ne olursa, onu yapmaya gayret edeceğimi de vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu.

Tarsus-Langen şehirlerinin kardeş şehir olma fikrinin sahibi gazeteci Mehmet Canbolat’ın sunumu ile gerçekleşen programda konuşma yapan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, “Çeyrek asırdır şehirlerimiz arasında gelişen kardeşlik projesi sayesinde bugüne dek iyi bir aile ortamı ve dostane ilişkilerin geliştirilebildiği kanısındayım. 25 yıl önce bu kentin sade bir yurttaşı iken, Tarsus ile Langen kentleri arasında bir dostluk ilişkisi kurulduğunu duyunca sevinmiştim. Bu dostluk köprüsüne emeği geçen benden önceki mevkidaşlarım Sayın Bedrettin Sarpkaya ve Sayın Burhanettin Kocamaz Bey’e içtenlikle teşekkür ediyorum. Bugün bizleri bir araya getiren 25. kardeşlik yılımızı kutluyor, bu heyecan ve dinamizmin gelecekte de yeni filizler vermesini, büyümesini ve geleceğe yeni çiçekler salmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Sayın Burhanettin Kocamaz kardeşliği içtenlikle destekledi”

Törende yaptığı konuşmada Tarsus-Langen şehirlerinin kardeş şehir olmasında Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın katkılarına değinen Langen Belediye Başkanı Frieder Gebhardt, “25 yıl önce imzası atılan kardeşlik adımını Sayın Burhanettin Kocamaz oldukça önemseyip, 18 yıla yakın süre boyunca devam eden projeleri ve kardeşliği içtenlikle destekledi, gelişmesini sağladı. İşte bu bağlamda kendisine Langen Belediyesi’nin 2011 yılı Altın Plaketi takdim edildi. Kendisine 25 yıldır süren kardeşliğimiz adına yeniden teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Aramızdaki coğrafik uzaklığa, yer yer politik farklılığa rağmen, Türkler ile Almanların gerçek bir dost olduğuna inancımız kesindir ve bundan böyle devam etmesini arzulamaktayız. Arzumuz, hayalimiz, istencimiz kentlerimiz arasındaki ilişkilerin geleceğinin de güzel olmasıdır. Yani sağlam bir zeminde, daha da büyüyüp gelişmesidir” şeklinde konuştu.

Langen Alman Türk Dostluk Derneği Başkan Yardımcısı Thilo Kaufmann ve gazeteci Mehmet Canbolat da gerçekleştirdikleri konuşmalarda, Tarsus-Langen şehirlerinin kardeşlik serüveninden bahsederek, Tarsus Belediye Başkanı olduğu dönemde kardeş şehirlik adına yaptığı samimi destekleri ve projeleri için Başkan Kocamaz’a teşekkür etti.

Konuşmaların ardından kardeş kent Langen ile ilgili videonun izlenmesi ile devam eden program 25. yılın anısına pasta kesimi ve Tarsus Langen Dostluk Derneği Başkanı Fuat Togo’nun Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a kardeşlik ilişkisine katkılarından dolayı takdim ettiği teşekkür plaketi ile sona erdi.

 

HALİL İBRAHİM DİNÇEL

NOVA MEDYA GRUP

YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir