“Krizin Faturasını Kadınlar Ödemeyecek

Basına ve Kamuoyuna

İktidarını krizlerden beslenerek sürdüren saray rejimi ülkenin kapısını, halkın yaşayabilmesini doğrudan etkileyen ekonomik krize, elleriyle açtı. Mutfaklara, maaşlara, eğitim kurumlarına, hastahanelere, fabrikalara dokunmaya hatta dokunduğu yerleri yakmaya başladı ekonomik kriz.

Kadınların günlük yaşamını kar odaklı esir alan sistem-rejim anlaşması, elbette ki ekonomik krizin hissedilmesinin arttığı şu günlerde en çok kadınları hedef almakta.

Ekonomik krizin hayatımıza, evimize, soframıza girmesi; en başta temel haklarımız olan yeme, icme, barınma ve sağlık gibi hayati derecede önemli olan alanları bile riske atarak bu alanlarla doğrudan ilişkili olan kadınları krizin mağdurları yapmaya başladı.

Kadınlar kapitalist-patriyarkal sistem sonucu, şu an yaşadığımız bu çöküşün faturasını halka kesmek isteyen iktidar sahipleri için sadece “eve destek olan”, ucuz ve güvencesiz çalıştırılmaya uygun ikinci cinsiyettir.

Bu yüzden en başta tekstil, kozmetik, hizmet gibi sektörlerden başlayan işten çıkarmalar diğer alanlarda da devam ederek kadınların eve kapanmalarına, sosyal hayattan soyutlanmalarına ve ev içi sömürünün artmasına sebep olacaktır.

Ataerkil sistemin getirdiği “evin direği” etrafında şekillenen yaşam tarzının da ekonomik kriz ile sarsılması sonucu psikolojik ve sosyal sıkıntılar olması kaçınılmazdır. Ekonomik kriz zamanlarında kavga, şiddet, kadın cinayetleri artar ve sömürünün türevleri eğer kadınlar sessiz kalırlarsa, açlığa işsizliğe, şiddete boyun eğerlerse onlara yaşam hakkı tanır.

“Eve ekmek getiremedim kadını öldürdüm” , “işsiz kaldım, psikolojim bozuldu; kadını öldürdüm” cümleleri arasına sıkıştırılmaya çalışılan kadın, ekonomik kriz sonucu ailede ve topyekun toplumda oluşacak sosyal ve psikolojik buhranların mağduru olmaya itilecektir.

Bunun en çıplak örneklerinden biri geçtiğimiz gün Adana’nın Yüreğir ilçesinde yaşandı. 3 çocuğunu öldürüp intihar girişiminde bulunan bir kadın haberi okuduk. Selma Cice 3 çocuğunu öldürdükten sonra bileklerini keserek intihar girişiminde bulundu. Komşuları ve eşinin ihbarıyla gelen sağlık ekipleri müdahale etti ve Selma hayati tehlikeyi atlattı.

Ve yine bir olay daha Zonguldak’ta yaşandı. Lise öğrencisi Dilara Kilcioğlu diyabet rahatsızlığı nedeniyle tedavi görüyordu. Gece evinde rahatsızlanan ve şeker komasına girdiği tespit edilen Dilara kaldırıldığı hastanede hayatını yitirdi.

Dilara’nın doktoru Prof. Dr. İlknur Aslanoğlu sosyal medyadan yaptığı açıklamasında maddi imkansızlıklar nedeniyle kontrollerine gelemediğini belirtti.

Bu iki acı olay bizleri asla karamsarlığa ve umutsuzluğa sürüklemeyecek. İlerleyen günlerin krizi derinleştireceği aşikar.

Biz kadınlar “krizin faturasını ödemeyeceğiz” rahatsızlığıyla mutfakta, fabrikada, eğitim kurumlarında, sokakta her yerde yan yana ve omuz omuza olacağız.

Ekonomik sıkıntılar içinde bunalıma sürüklenen kız kardeşlerimize sesleniyoruz. Hiçbirimiz bu sıkıntıları yalnız yaşamak zorunda değiliz. El ele verdikçe, omuz omuza dayanışma içinde olup birlikte mücadele ettikçe daha güçlü olacağız. Bütün kız kardeşlerimizi dayanışmaya ve mücadeleye çağırıyoruz.

 

 

 

 

EBRU BEKEN

NOVA MEDYA

GRUP BAŞKANI

 

              

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir