KANSERDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR TEMALI YÜRÜYÜŞ ETKİNLİĞİ

KANSERDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR TEMALI YÜRÜYÜŞ ETKİNLİĞİ

Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olup gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp damar hastalıklarından sonra ve ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle is gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır.

Kanser konusunda toplum da farkındalık sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi ve kanser taramaları, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Ülkemizde de Dünya Sağlık örgütünün önerdiği kanser türünde tarama yapılmaktadır.

Taraması yapılan kanserler:

Kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında;

  • Klinik meme muayenesi.,
  • 40-69 yas arası kadınlara mamografi çekimi,
  • Meme kanseri açısından riskli grupsa (anne, kardeş, teyze, halada meme kanseri varsa) 40-69 yas arası kadınlara mamografi çekimi,
  • Kendi kendine meme muayenesi (KKMM) danışmanlığı

Kadınlarda serviks kanseri tarama programı kapsamında;

  • 30-65 yas aralığındaki kadınlardan smear alınması

Kolorektal kanser taramaları;

  • 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlardan gaitada gizli kan tetkiki yapılmaktadır.

Bu kapsamda “KANSERDE ERKEN TEŞHiS HAYAT KURTARIR” der ve ilgili yaş gruplarındaki herkesi KETEM ve Aile Hekimlerine kanser taramalarını yaptırmaları için davet ederiz.

Uzm. Dr. İrfan KENAN

   İl Sağlık Müdür V.

MUS AFA DİNÇEL

NOVA MEDYA GRUP

YONETİM KURULU

BASKAN    YARDIMCISI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir