GÖNÜLLÜ GENÇ SAĞLIK LİDERLERİ TOPLUMSAL BİR SORUNA DİKKAT ÇEKİYOR! (SESİM OL)

GÖNÜLLÜ GENÇ SAĞLIK LİDERLERİ TOPLUMSAL BİR SORUNA DİKKAT ÇEKİYOR!

(SESİM OL)

Hatay İl Sağlık Müdürlüğü ve Mustafa Kemal Üniversitesi Gönüllü Genç Sağlık Liderleri Topluluğu işbirliği ile Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonunda “Çocuk İhmal ve İstismarı” ile ilgili “SESİM OL” adlı panel düzenlendi.

Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. İdris KAYA’ nın başkanlığında, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sezai DEMİR (Mustafa Kemal Üniversitesi), Sosyal Hizmet Uzmanı ve Aile Danışmanı Cihan ERYILMAZ (Hatay İl Sağlık Müdürlüğü), Psikolog Feride ALTAY (Hatay Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü), Av. Burcu ZARİFGİL (Hatay Barosu) ve Av. Hatice ÖZAYDIN panele konuşmacı olarak katıldılar.

İstismar hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Kaya, Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanmış olan verilere dayanarak her yıl yaklaşık 150 Milyon kadın ve 73 Milyon erkeğin tecavüz veya istismara uğradığını, çocuklarda ise bu sayının 40 milyon olduğunu belirterek, istismarın sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda duygusal olarak da yapılabildiğini vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. Sezai DEMİR çocuk ihmal ve istismarının nasıl engellenebileceği hakkındaki konuşmasında ’’İstismarın ilk önleneceği ana birim ailedir. En yararlı engelleyici yaklaşımlar ise Gelişimsel Ve Önleyici Rehberliktir. İstismarda temel olan iki öge vardır birincisi istismarcı ikincisi ise istismara maruz kalan kişidir. ‘’ ifadelerini kullandı.

İstismarın aile boyutu hakkında konuşan, Sosyal Hizmet Uzmanı ve Aile Danışmanı Cihan ERYILMAZ konuşmasında ‘’İhmal her zaman istenmeyen riskleri içerisinde barındırarak bizleri istenmeyen sorun ve sonuçlarla karşı karşıya bırakabilir. Toplumun hangi katmanından olursa olsun her çocuk risk altındadır. Bu nedenle her çocuğun ilgiye, sevgiye ve korunmaya ihtiyacı vardır. Aileler çocuk ihmal ve istismarının önlenmesinde birincil sorumlu kişilerdir. Ailelerin uyguladığı duygusal ve fiziksel şiddete maruz kalan çocuklarda ilerleyen dönemlerde toplumu yaralayan farklı bir sağlık problemi ile karşılaşma olasılığı yüksektir. Unutulmamalıdır ki cinsel istismar bireyi, aileyi, toplumu ilgilendiren bir önemli bir husustur. Çünkü bu bir toplum sağlığı sorunudur.” vurgusunu yaptı.

İhmal ve istismarın çocukların ruh sağlığı üzerindeki etkileri hakkında konuşan Uzman Psikolog Feride Altay yaptığı konuşmada ’’ İhmal durumunun istismar durumuna göre daha zor teşhis edildiğini görüyoruz, bu durum bireyin psikolojik ve kişilik gelişimini büyük oranda olumsuz etkiliyor. İhmal durumuna maruz kalan bireylerin, içe dönük, yalnızlığı seven, kendilerini soyutlayan, yardım talep etmekten çekinen, başkalarıyla yakın ilişki kurmaktan çekinen kişiler olduğunu görüyoruz. İstismarın ise çocuğun gelişimini fiziksel ve duygusal olarak olumsuz etkileyen her türlü eylem ve davranış olduğunu söyleyebiliriz. Aynı şekilde istismarda çocuğun ruh sağlığı üzerinde yıkıcı ve travmatik etkilere sahiptir. Fiziksel İstismara maruz kalmış çocuklarda akademik başarısızlık, nörolojik bozukluklar, saldırgan ve suça yönelik davranışlar, karşı olma ve karşı gelme durumu, intihar düşünceleri, dikkat eksikliği ve kaygı bozukluğu gibi davranışlar gözlemlenmektedir.’’ ifadelerine yer verdi.

Koruyucu ve destekleyici tedbirler hakkında bilgi veren Av. Burcu Zarifgil ‘’ Çocuk Koruma Kanunları çerçevesinde bireylerin anayasa önünde haklarının olduğunu ve korunduklarını görüyoruz. Ülkemiz bu olaylara maruz kalmış bireylere gereken hassasiyeti göstermekte, gereken önlem ve tedbirleri almaktadır. ‘’ diyerek sözü Hatay Barosu avukatlarından Av. Hatice Özaydın’a devretti.

Av. Özaydın, yapılan bu eylemlerin cezasız kalmayacağını söyleyerek çocuğun yaşam hakkı ve vücut dokunulmazlığının yanı sıra cinsel dokunulmazlığıyla ilgili hükümlerin olduğunu belirtti. Maddeler ve içerikleri hakkında bilgi veren Özaydın, kanunun çocukları ve istismara maruz kalan çocukları koruduğunu ve cezalarının ağır olduğunu ifade ederek sözlerini sonlandırdı.

 

EBRU BEKEN
NOVA MEDYA GRUP
YÖNETİM KURULU
BAŞKAN ASİSTANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir