ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ ESKİŞEHİR’DE

Engelsiz Filmler Festivali 12-14 Ekim tarihleri arasında Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon’da film gösterimlerine başlıyor. Engelli bireylerinde festival filmlerini izleyebilmeleri için tam erişim formatında hazırlanan filmler, herkesin bir arada sinema keyfini yaşaması için imkân sağlıyor.

Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Türkiye ve Dünya sinemasının en iyi örneklerinden olan filmleri görme ve işitme engelli bireylerinde erişimine uygun olarak sunan Engelsiz Filmler Festivali, Eskişehirliler ile buluşturacak. Festivaldeki tüm filmler görme engelliler için sesli betimleme, duyma engeliler için ise işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösterime sunuyor. Filmleri izleyen ve görme engeli olmayan bireyler, görme engelliler ile aynı deneyimi yaşamak isterlerse göz bandı ve kulaklık alabiliyor.

Tüm film gösterimlerinin ve yan etkinliklerin ücretsiz olduğu festivalde Eskişehirliler 12 Ekim Cuma günü saat 12.00’da 400 Darbe filmini, 14.15’de Uzun Lafın Kısası filmini, 16.30’da Pervane filmini ve 19.00’da Yol Kenarı filmini izleyebilecek.

Engelsiz Filmler Festivali’nde sanal gerçeklik deneyimi de yaşanacak

Eskişehir’de ilk kez gerçekleştirilecek olan sanal gerçeklik deneyimiyle bu yıl sinemaseverlere, sanal gözlük aracılığıyla interaktif bir deneyim yaşama imkânı sunacak.

Festival’in bu yılki sanal gerçeklik programında 2 proje yer alıyor. Yönetmenliğini AnrickBregman ve ShehaniFernando’nun üstlendiği Parti/TheParty, 16 yaşındaki otizmli Layla’nın gözünden dünyayı algılamanıza izin vererek katılımcıları, bir doğum günü partisine katılan Layla’nın kişisel deneyimlerine ortak ediyor. MaximKiselev adlı projede, tekerlekli sandalye ile buz pateni yapan dünyadaki tek sporcu MaximKiselev’in, yönetmen, GeorgyMolodtsov tarafından sanal gerçekliğe aktarılan hikâyesinde, tekerlekli sandalye ile buz pateni yapmanın nasıl bir tecrübe olduğunu öğreniyoruz.

Otizmli Dostu Film Gösterimi

Eskişehir Engelsiz Film Festivalinde bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek olan Otizm Dostu Gösterim ile engelleri kaldırmaya devam ediyor.

Otizm spektrum bozukluğu yaşayan bir birey için sinemaya gitmek çeşitli sebeplerden dolayı mümkün olmayabiliyor. Otizm Dostu Gösterim sırasında bu rahatsızlığa neden olan çeşitli çevresel etkenler ortadan kaldırılarak uygun ortam yaratılıyor. Yönetmenliğini David Alaux’un yaptığı 2017 yapımı Orman Çetesi adlı canlandırma filmin izlenebileceği Otizm Dostu Gösterim, loş bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak, seans öncesinde herhangi bir tanıtım filmi ya da reklam gösterilmeden, yiyecek ve içecek bulundurulabilen ve izleyicilerin rahatça hareket edebildikleri bir salonda gerçekleşecek.

“Orman Çetesi” film gösterimi 14 Ekim Pazar Saat 12.00’de Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon’da olacak.

 

 

EBRU BEKEN

NOVA MEDYA

GRUP BAŞKANI

 

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir