DEFNE BELEDİYESİ’NDEN İSTİHDAMA YÖNELİK PROJE

Defne Belediyesi’nin, “Taşa Hayat Verenler” adlı projesi, Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Hatay Valiliği tarafından desteklendi, Projenin sözleşme imzaları atıldı.

Defne Belediyesi tarafından istihdam projesi olarak hazırlanan ve Projenin 165.461,00 TL toplam maliyetinin 150.000,00 TL’ sini Hatay Valiliğinin finanse etmeyi kabul ettiği “Taşa Hayat Verenler” Projesinin sözleşmesi, Hatay Valiliği Adına Hatay Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu ve Proje Yürütücüsü Defne Belediyesi Adına Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman arasında imzalandı.

KAYBOLAN MESLEKLER HAYAT BULUYOR”

Uygulama süresinin 12 ay olduğu proje hakkında bilgiler veren Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman: “Geçmişi ile Roma İmparatorluğu dönemine kadar uzanan ve 2 bin yıllık bir meslek dalı olan taş işlemeciliği, Hatay’da son ustaları ile yaşam bulmaya çalışıyor. İlçemizin tarihinde taş işlemeciliğinin yeri her zaman ayrıdır. Roma’nın 3 önemli şehirlerinden birisi olan Hatay, o dönemlerde tam bir atölye gibiydi. Sanat konusunda çok ileri gidilmişti. Özellikle bu meslek en gözde mesleklerden kabul ediliyordu. Roma dönemine ait birçok tarihi eser müzelerde ve kentin değişik mekânlarında hala varlığını devam ettiriyor. İnsanoğlu taşı ilk başlarda genel gereksinimi olan koruyucu silah olarak kullanmıştır. Daha sonra ihtiyaç alanları genişledikçe gereksinimleri çeşitlenmiş, taş farklı alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır.

Taş işlemeciliği programının amacı, taşlardan sanat değeri olan ürünlerin üretiminde çalışacak insan gücünü yetiştirmektedir. Taş işleme sanatı, genellikle kolay biçimlenen kalker taşı (Katori) kullanılarak uygulanan bir sanattır. Üretilen ürünler iç ve dış mekânların süslemelerinde kullanılmaktadır. Kapı, pencere çevreleri, sütunlar, kemerler taş işçiliğinin kullanım alanlarından sadece bir kaçıdır.

Defne İlçemizde bulunan ve kolay işlenebilen, yöreyle özdeşleşmiş olan serpantin taşı(Yılan Taşı) işleme sanatının yeni nesillere aktarılıp, istihdam edilmesi amacı ile 10 kadın 10 erkek işsiz gencimize oluşturulan taş işleme atölyesinde 432 saatlik Taş İşleme Kursu verilmesi ile eski mesleklerin gün yüzüne çıkarılarak kültürel değerlere sahip çıkma bilinci oluşturmak amacındayız.

Eğitim alan kişiler kendi işlerini kurarak süsleme sanatı ile elde ettikleri ürünleri hediyelik eşya dükkânlarına, oyma taş yöntemi ile elde ettikleri ürünleri ise gerek özel sektör gerek kamu kurumlarına pazarlamasının yapılarak geçimlerini elde etmeleri sağlanacaktır.” sözlerine yer verdi.

TUBA AYYILDIZ
NOVA MEDYA GRUP
YÖNETİM KURULU BAŞKAN ASİSTANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir