CHP HEYETİ ŞEKER PANCARI ÜRETİCİSİ İLE BULUŞTU

“Çaresiz değilsiniz, Çare Sizsiniz”

Türkiye’nin En Önemli Gündem maddelerinden biri haline gelen şeker fabrikalarının satılcağı iddiası Çardak’ı ayağa kaldırdı. Çardak’ın Beylerli Mahallesi’nde bulunan şeker pancarı üreticileri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Ali Rıza Ertemur’u davet ederek kendilerine destek olunmasını istedi.

 

CHP Denizli İl Başkanı Ali Rıza Ertemur, Çardak İlçesi Beyberli Mahallesi’nde şeker pancarı üreticileri ile  bir araya geldi. Denizli’nin en önemli şeker pancarı üretiminin yapıldığı Beylerli Mahallesi’nde bulunan üreticilerin daveti üzerine  beraberindeki heyetle bölgeyi ziyaret eden Ertemur, “Mücadele ederek fabrikaların satışını engeleyebiliriz, yeter ki üreticiler birlik ve beraberlik içerisinde hareket etsin” dedi.

 

“Geçen hafta 696 No’lu KHK ile şeker fabrikalarının kapatıldı ve Tarım Bakanlığı’na devredildi”diyen Ertemur, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Tarım Bakanlığıda ülkemizin muhtelif illerinde olan 15 tane şeker fabrikasını özelleştirme adı altında satma planı yapıyor. Bu fabrikalar Cumhuriyet’imizin kuruluşuyla yaşıt.  Bu fabrikalar Cumhuriyet’imizin temel taşı. Ama ne yazık ki; diğer Cumhuriyet kurumları gibi şeker fabrikalarıda bizi yönetenler tarafından satılma kararı alındı. Bunun altında yatan bir gerçek var. Neden şeker fabrikaları? Bugün şeker fabrikaları kapatıldığı zaman sadece orada çalışanlar mağdur olmuyor. Bugün Burdur Şeker Fabrikası kapatıldığında sizler  Beylerli’de mağdursunuz. Bu karar sadece fabrikalarda çalışanları değil; çiftçiyi de yokluğa sürükleyecek, akıl dışı bir karardır.  Çünkü biz üreticiyiz. Şeker pancarı üretiyoruz”.

Satışın Altında Yatan Gerçeği Açıkladı

Başkan Ertemur, konuşmasında şeker fabrikalarının satışının altında yatan gerçeğin Cargill firmasına Pazar alanı açmak olduğunu iddia etti. Ertemur, “Bunun altında yatan gerçek şudur: dünyada dört büyük aileden biri olan Cargill, Türkiye’de pazarı ele almak istiyor. Bu şirket gelişmiş hiçbir ülkede fabrika kuramıyor.Çünkü ürettiği ürünler kanserojen madde içeriyor.  Ama Türkiye’de  bir  gecede gecekondu gibi  fabrika kurdu, kaçak inşaat yaptı. Bu kaçak  fabrika için  o zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Amerika’ya giderken talimat verdi;  “Ben Amerika’ya uçaktan inene kadar ruhsatı verilecek” dedi. Bu fabrika nişasta ve mısır özünden tatlandırıcı şeker elde ediyor. Dünyanın bir devi var. Dev diyor ki,” Sadece benim şekerim, tatlandırıcım kullanılsın”. O yüzden bizim şeker fabrikalarımıza, sizin pancarınıza göz dikiyorlar.  Bugün Beylerli’de yaklaşık 2000 dekar pancar ekiliyormuş. Biliyorsunuz, önce kota koyup işi daralttılar. Yavaş yavaş yapıyorlar, o gün uyarmıştık. Bunların amaçları bu . Önce kota koydurup, sonra tamamen yok etmek”  dedi.

Vatandaş Fişlenmekten Korkuyor

Ziyaretler sırasında Ali Rıza Ertemur’dan destek isteyen ve fabrikaların kapatılmasını geleceklerini karartacağını söyleyen pancar üreticileri, “Bugüne kadar kota ile ziraat odalarıyla bizi sürekli mağdur ediyorlardı. Zaten ürettiğimizi değerinin altında alıp kıt kanaat geçinmemize neden oluyorlardı. Bugünse çıkmış bizim tek geçim kaynağımız olan şeker fabrikalarını satacaklarını söylüyorlar. Geçmişte mücadele verdiğimiz zaman halk korkmadan bize destek olabiliyordu. Denizli-Ankara yolunu kapatıp, eylem yapmıştık. Ancak bugün gelinen noktada çok daha vahim bir durum söz konusu olmasına rağmen hakkımızı aramaya korkuyoruz. OHAL uygulaması ve alınan kararlara itiraz eden herkesin FETÖ’cü damgası yemesi bizi korkutuyor. Bu bölgede pancar üretimi sona ererse zaten her geçen gün azalan nüfustan eser bile kalmayacak. Şeker fabrikalarını satmak Beylerli’yi satmaktır, yok etmektir. Bu yüzden desteğinizi istiyoruz” dediler.

“Sizin teriniz aksın, biz kanımızı akıtmaya hazırız”

“Siz çaresiz değilsiniz, çare sizsiniz” diyerek üreticilere cevap veren  Başkan Ertemur, “Bu durumdan şikayet ediyorsanız değiştirmek sizin elinizde. Bizim vereceğimiz mücadele yetmez. Sizinde direnmeniz gerekiyor. Siz direnirseniz kazanırsınız. Ben AKP’ye oy verdim sessiz kalayım demek olmaz. Bu benim çocuğumun geleceği bunu alamazsınız demelisiniz. Hangi partiye oy vermiş olursanız olun, söz konusu ekmeğiniz olduğunda bir yumruk gibi birlikte hareket etmek zorundasınız. Vatandaşlar ziraat odasıdan, birliklerden hakkını savunmadığı için şikayetçi. Değiştirin o zaman. Onları siz seçtiniz, değiştirecek olanda sizsiniz. Odalar vatandaşa hizmet etmek için var. Siz birlik olursanız birlikte mücadele verirseniz, hep beraber rızkınıza sahip çıkarsanız, kazanırsınız. Bu mücadelenizde bizde canımızla, kanımızla sizlerin yanında olacağız. Sizin teriniz aksın, biz kanımızı akıtmaya hazırız” dedi.

MUSTAFA DİNÇEL

NOVA MEDYA GRUP

YONETİM KURULU

BASKAN    YARDIMCISI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir