Büyükşehir’in Kazılara Verdiği Destek, Tarihi Aydınlatıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kültürel mirası koruma bilinci içerisinde hareket ederek, 2018 yılında sürdürülen arkeolojik kazı ve yüzey araştırma çalışmalarına toplam 630 bin TL maddi destek sağladı.

Tarihi çağlardan günümüze kadar taşınan arkeolojik değerlerin Mersin´e kazandırılmasına destek olmak amacıyla 2018 yılı içerisinde sürdürülen 11 farklı kazı noktasına toplam 630 bin TL maddi destek veren Büyükşehir Belediyesi sayesinde, tarih günışığına çıkmaya devam ediyor.

Göreve geldiği günden bu yana tarihi kazıları destekleyen ve arkeolojik değerlerin gün yüzüne çıkmasına vesile olan Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılından bu yana kazılara verdiği maddi destek toplam 2 milyon 664 bin TL’yi buldu. Verdiği maddi desteklerle tarihi değerlerin binlerce yıllık dokusunun korunmasını ve ortaya çıkarılmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi, 2018 yılında 3 yeni noktaya daha maddi katkı sunmaya başladı.

3 farklı noktaya daha destek verilmeye başlandı

Büyükşehir Belediyesi bu yıl Toroslar ilçesindeki Yumuktepe Höyüğü kazısına 75 bin TL, Silifke Kalesi kazısı ve restorasyon çalışmalarına da 100 bin TL maddi destek sağlarken, Erdemli, Ayaş´ta bulunan Elaiussa Sebaste kazı çalışmalarına ise 75 bin TL maddi destek verdi. Anemurium Antik Kenti´nde devam eden rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarına 40 bin TL destek sunan Büyükşehir Belediyesi, Mezitli İlçesi Viranşehir Mahallesi´nde yer alan ve Neolitik, Helenistik, Roma dönemleri gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan Soli Pompeiopolis Antik Kenti´nde sürdürülen kazılara 150 bin TL ve Silifke İlçesi´ne bağlı Uzuncaburç beldesinin doğusunda bulunan Olba Antik Kenti´ndeki arkeolojik kazılara da 75 bin TL maddi destek verdi. Erdemli ve Silifke ilçeleriyle, bunların mahallelerini kapsayan ve Olba Territoriumu olarak da adlandırılan alandaki Antik Dönem Yerleşimleri Yüzey Araştırmalarına 40 bin TL destek sağlayan Büyükşehir Belediyesi, Tarsus ilçesinde sürdürülen hinterland çalışmalarına da 15 bin TL maddi destek verdi.  Ayrıca Büyükşehir Belediyesi bu yıl ilk defa 3 farklı noktada da devam eden kazı çalışmalarını desteklemeye başladı. Bunlardan Uzuncaburç Antik Kenti kazısına 30 bin TL, Duatepe Türbe Temizliği ve konservasyon çalışması ile projelendirilmesi çalışmalarına 15 bin TL, Gülnar ve Tarsus ilçelerinde sürdürülen yüzey araştırmalarına da 15 bin TL maddi destek verdi.

Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde 1700 yıllık portre büst bulundu

Büyükşehir Belediyesi, Mezitli İlçesi, Viranşehir Mahallesi’nde yer alan ve Neolitik, Helenistik, Roma dönemleri gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde her yıl düzenli olarak devam eden kazılara, bu yıl da 150 bin TL’lik maddi destek verdi ve 4 yılda verdiği destek toplam 1 milyon 404 bin TL’ye ulaştı.
1999 yılından, 2015’e kadar sınırlı bütçelerle devam ettirilen, yerli-yabancı çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapan ve Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aday olan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmaları, 2015 yılından itibaren Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği destekle bir ivme kazandı ve çok daha geniş alanlar bu sayede açılmaya başlandı. Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları sonucunda, sütunlu cadde kazılarında büyük ilerleme sağlanırken, kazı alanındaki çalışmalar büyük oranda ilerledi. 2017 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği desteklerle Sütunlu Cadde’de Afrodit heykel parçası ve mimari buluntulara rastlayan kazı ekibi, bu yıl da Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde aristokrat, yönetici ya da komutana ait olduğu düşünülen 1700 yıllık portre büstü açığa çıkardı. Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dokuz Eylül Üniversitesi adına 1999 yılından beri yürütülen Soli Pompeiopolis Antik Kenti Kazısı’nda bulunan ve aristokrat, yönetici ya da komutana ait olduğu düşünülen 1700 yıllık portre büst ile ülke kültür turizmine katkı sağlanmış oldu. Oldukça korunagelmiş olan büst, Sütunlu Cadde’de, Cardo Maximus üzerinde yapılan 2018 yılı sezonu çalışmalarında, Batı Stoa önünde ortaya çıkarıldı. Portre büst, ince kristalli beyaz mermerden malzemeden yapılmış ve Roma dönemi kıyafeti giymiş bir erkeği tasvir ediyor. Portre büstün 2. yüzyıl sonu ya da 3. yüzyıl başında, Soli Pompeiopolis’te yaşayan bir aristokrat, yönetici ya da komutana ait özel bir portre olduğu düşünülüyor. Söz konusu büstün mevcut yüksekliği 82 cm, genişliği 60 cm, kaide yüksekliği 11 ve eser gerekli düzenlemeler sonrasında Mersin Müzesi’nde sergilenecek.

Başkan Kocamaz: “Yeni eserlerin ortaya çıkması bizleri heyecanlandırıyor”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da Mersin’de yapılan kazılara destek vererek tarihin geçmişe sahip çıktıklarını ifade etti ve “Tarihi eserler bizim öz değerlerimiz. Anadolu’nun kültür değerleri. Hangi döneme ait olursa olsun insanlığın ortak değeri olan bu tür eserlere hem sahip çıkmak hem onları ortaya çıkarmak, gün ışığı ile buluşturmak mecburiyetindeyiz. Mersin bir açık hava müzesi. En doğusundan en batısına kadar birçok yerde hala gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen eserlerle dolu. Gönlümüz arzu eder ki bunların tamamı bir dünya projesi olarak, bir UNESCO projesi olarak ele alınsın ve zamanında maalesef hoyratça kullandığımız bu eserler gün yüzüne çıkarılsın. Günün anlam ve önemine binaen işlevlendirilsin ve halkın kullanımına açılsın” dedi.

Mersin genelinde gerçekleştirilen kazılara verdikleri destekten kısaca bahseden Başkan Kocamaz, “Nitekim biz Mersin genelinde 11 kazıya destek veriyoruz. Bunlardan en büyük payı da Soli Pompeiopolis’e ayırdık. 4 yıl içerisinde biz bu kazıya 1 milyon 404 bin TL destek verdik. Toplamda 11 kazıya verdiğimiz destekte 2 milyon 664 bin TL oldu. Tabi gönlümüz çok daha fazla destek vermeyi arzu ediyoruz ama genel bütçeden gelen pay 1 milyon 790 bin kişiye göre geliyor. Dolayısıyla bu kadar geniş alana hizmet verirken, bütçe bizim rahat hareket etmemize engel oluyor. Ama biz bu tür kazılara destek vermeye devam edeceğiz. İnşallah belediye bütçeleri yeniden ele alınır ve düzenlenir de gelen paylar yükselir, biz de kazılara daha çok destek veririz. Destek verdiğimiz çalışmalar sonucunda yeni eserlerin ortaya çıkması da hem bizleri hem de insanları heyecanlandırıyor” diye belirtti.

EBRU BEKEN

NOVA  MEDYA

GRUP BAŞKANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir