BÜYÜKŞEHİR’DEN AŞIK SIDKİ BABA SEMPOZYUMU

BÜYÜKŞEHİR’DEN AŞIK SIDKİ BABA SEMPOZYUMU

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Yeniceli Âşık Sıdkî Baba’yı anma etkinlikleri ‘Yeniceli Âşık Sıdkî Baba Mersin ve Çevresi Halk Kültürü Sempozyumu’ ile başladı.

Alevi-Bektaşi geleneğinin önemli âşıklarından ve Mersin’in halk kültürünün önemli değerlerinden Sıdki Baba,  Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu etkinlikler ile yaşatılmaya devam ediyor.

“Aşık Sıdkı Baba, Anadolu’nun ruh ikliminin eşsiz bir timsalidir”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda 19-20-21 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan sempozyumun açılışına Başkan Kocamaz’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Abdülhamit Erguvan ve akademisyenler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasında Yeniceli Âşık Sıdkî Baba’nın ünü sınırları aşmış bir Mersin değeri olduğunu belirten Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Bugün burada, onu bir kez daha saygıyla anmak ve bize bıraktığı gönül mirasını yeniden hatırlamak için toplanmış bulunuyoruz. Aşık Sıdkî Baba,  yürekten düşen kelimeleriyle, toplumun değerlerini kuşaklar boyu tanıtmada aracı olmuş ve bunları kalıcı kıldırmayı başarmıştır. Çaldığı sazla, söylediği her bir sözle gönüllere dokunurken, korkusuz ruhuyla vatanı müdafaa etmiş bir kahramandır. İşte tam bu özellikleriyle Âşık Sıdkı Baba, Anadolu’nun ruh ikliminin eşsiz bir timsalini oluşturmaktadır” dedi.

Hakk’ı kendi özünde, kendi özünü Hakk’ta bulma anlayışıyla yol alan Hacı Bektaş Veli’nin dergâhına yürüyen Âşık Sıdkı Baba’nın dergâha dair duygularını dizelerine yansıttığını sözlerine ekleyerek konuşmasına devam eden Başkan Kocamaz, “Barışı, sevgiyi ve bilimi kendisine rehber kılarak yolunu, ilim, irfan ve insanlık sevgisi üzerine çeviren Aşık Sıdkı Baba, Anadolu’nun sanat dolu çeşmesinden yürek dolusu yararlanmıştır. Yalın Türkçesi ile kalplere söz, umuda ışık olmuştur. Âşık Sıdkı Baba, gönülden gönüle uzanan hayatıyla iyi ki bu topraklardan geçmiş, iyi ki bizim kültürümüze dokunmuştur. Onun öğretilerini, dizelerini nesilden nesile aktararak geleceğe taşımayı bu toprakların evlatları olarak kendimize bir vazife olarak görüyor, bu anlamlı sempozyumun hepinizin kalbinde güzel izler bırakmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Atılgan, “Burhanettin başkanımızın yaptığı sempozyum ve akabinde yayınlanan kitap oldukça önemli”

Sempozyumda söz alan araştırmacı yazar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Türk Halk Müziği Emekli Koro Şefi Halil Atılgan ise, Yeniceli Aşık Sıdki Baba’yı anmak, Çukurova’da tanıtmak, onu kitaplaştırarak vatandaşlara ulaştırmak konusunda Başkan Kocamaz’a geçtiğimiz yıl bir proje sunduklarını ifade ederek, “Burhanettin Başkanımız projemizi geri çevirmedi ve bu yıl sempozyumun ikincisini yapıyoruz.  Sayın başkanımızın yaptığı sempozyum ve akabinde yayınlanan kitap oldukça önemli. Tüm bu destekler için sayın Burhanettin Başkanımıza Türk Kültürü, Çukurova Kültürü ve Mersin Kültürü adına çok teşekkür ediyorum. Geçen yıl yayınlanan kitap çok büyük bir takdir topladı. Bu yıl da yayınlanacak olan kitapta inanıyorum ki çok büyük takdir toplayacak.  Bizim çalışmalarımız kitaba dönüştüğü için bu sempozyum oldukça önemli. Burhanettin Başkanımızı takdirle, taltifle karşılıyor, kendilerine son derece teşekkür ediyor, ve saygılarımı sunuyorum. ”ifadelerine yer verdi.

Yapılan konuşmaların ardından oturum başkanı Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ve oturum başkan yardımcısı Prof. Dr. Esma Şimşek’in başlattığı sempozyumda Yeniceli Âşık Sıdkî Baba’nın hayatı, eserleri ve akademisyenler tarafından hazırlanan araştırmalar katılımcılar ile paylaşıldı.

Sempozyumlarla devam edecek olan etkinlik, 21 Ekim tarihinde Tarsus İncirgediği Mahallesi Toroslar Yörük Müzesi ziyareti, Yenice Mahallesi Cem Evi’nde yapılacak anma programı ve ardından gerçekleştirilecek ‘Deyişler ve Sıdki Baba Türküleri’ konseri ile sona erecek.

Yeniceli Âşık Sıdkî Baba Kimdir?

1863 yılında Tarsus’un Yenice köyünde doğan ve asıl adı Zeynel Abidin olan Sıtkı Baba’nın soy kütüğü, Oğuzların Bozok koluna dayanır. Küçük yaşta saz çalmayı öğrenen Zeynel Abidin, bir yandan köy hocasından okuma-yazma öğrenirken bir yandan da “Pervane” mahlasıyla deyişler söylemeye başlar.

On iki yaşlarında iken Anadolu’yu Türklük ve İslam’la mayalayan Horasan Erenlerinin kutlu dergâhı Hacı Bektaş’a intisap eder. Dergâhtaki tutumu ve şeyhine bağlılığı nedeniyle “Pervane” olan mahlası “Sıdkî” halini alır. Artık “Sıdkî Baba” olarak anılmaya başlayan Yeniceli Zeynel Abidin,1894 yılında Merzifon’un Hafız köyüne yerleşir. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Şeyhi Cemaleddin Efendi ile birlikte “Mücahidin Alayı”nı kurarak Doğu Cephesi’nde bir yıla yakın savaşır. Ömrünün geri kalanını Harız Köyünde tamamlayan Sıdkî Baba 1928’de vefat eder.

 

EBRU BEKEN

NOVA MEDYA

GRUP BAŞKANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir