Bursa Valisi Harput İznik’te İncelemelerde Bulundu

Harput: “Dünyanın gözünü İznik’e çevireceğiz”

İznik‘teki Böcek Ayazması’nda incelemelerde bulunan Bursa Valisi Şehabettin Harput, “Dünyanın gözünü İznik’e çevireceğiz” dedi.

Harput, İl Genel Meclis Başkanı Nedim Akdemir, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsarİznik Kaymakamı Nurettin Katillioğlu ve İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz ile Böcek Ayazması ve Antik Roma Tiyatrosu’nda incelemelerde bulundu.

Ayazma’nın hemen yanında bulunan Koimesis Kilisesi’nin kalıntılarını da gezen Harput, “İznik, Efes, Hierapolis, Antalya ve Meryem Ana‘dan daha etkin bir rol oynamakta. Ancak, şu andaki konumuyla hepsinden geride kalmış, atıl bir durumda. Bizim İznik‘i mutlaka harekete geçirip ayağa kaldırmamız lazım” diye konuştu.

Vakıfların mülkiyetinde olan Koimesis Kilisesi’nde Bizans İmparatoru Teodos’un mezarının bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Şahin ise “Haçlı seferlerinde İznik başkent yapılmış. Bizans İmparatorluğu aynı zamanda Koimesis’i merkez kilise ilan etmiş. Azizlerin de mezarları burada bulunmaktadır. Aziz Nikola olarak bilinen Noel Baba’nın burayı ziyarete gelip, burada yaşamak istediği ve bir süre burada kaldığı bilinmektedir” dedi.

Vali Harput, söz konusu her iki mezarın bulunması için yetkililere talimat verdi.

Bursa Valiliği ve İl Özel İdaresi tarafından çevre temizlik çalışmaları süren Antik Roma Tiyatrosunu da gezen Harput, ortaya çıkan tiyatro kalıntılarındaki gösterilen özveriye teşekkür etti.

İznik’te büyük bir zenginliğin olduğuna işaret eden Harput, şunları kaydetti:

“Dünyanın gözünü İznik’e çevireceğiz. İspanya‘nın Endülüs eyaletinde bulunan Kurtuba şehri ile Medeniyetler İttifakı Anlaşması yapacağız. Kurtuba, 1492’ye kadar İslam, İznik, 1331’e kadar Hristiyanların egemenliğinde kaldı. Bu her iki medeniyet için çok önemli. O nedenle önümüzdeki zaman zarfında Kurtuba belediye başkanı ile Medeniyetler İttifakı Anlaşması imzalayacağız.”

FEYZA KÖYLÜ

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir