Bin Derece Sıcaklıkta Cam Çubuklardan Sanat Eseri Yapıyorlar

Gaziantep’te Kültür Sanat Merkezi’ne dönüştürülen Eski Adliye binasında kurulan cam atölyesinde ince cam çubuklar bin derece sıcaklıkta eritilerek küçük oyuncaklar, boncuk, kolye, bileklik, yüzük, küpe, anahtarlık ve çeşitli sanat eserleri yapılıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları (GASMEK) bünyesinde eğitim veren Cam Atölyesi bugüne kadar 500 civarında Türk ve Suriyeliye eğitim verdi. Katılımcıları hem sertifika hem de meslek sahibi yapan Cam Atölyesi’nde eğitimlerini tamamlayanlar cam çubukları kolaylıkla takı ve diğer süs eşyalarına dönüştürebiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığında kurulan cam sanatı kursu özellikle gençlerden ve kadınlardan büyük ilgi görüyor. Kursa gelen katılımcılara eğitim veren Sibel Sür, “Burada şekil verdiğimiz cam çubuklarımız var. Bu çubukları bin derecelik ateşte eriterek şekillendiriyoruz. Bu camlara oyuncak, boncuk ve çeşitli sanat eserlerine çeviriyoruz. Buraya gelen katılımcılara da bunun eğitimini veriyoruz. Kursumuz ilk olarak Suriye krizinin etkilerini azaltmaya yönelik kuruldu. Daha sonra ise herkesin başvurabileceği bir kursa dönüştürüldü. Şu an itibariyle kursumuza kadın, erkek katılımcılarımız gelmeye eğitim almaya devam ediyor. Atölyemize olan ilgi de bizi fazlasıyla memnun ediyor. O nedenle burada keyifli çalışmalar yapıp, terapi tadında bir zaman geçiriyoruz” dedi.

Atölyede cam çubuklardan yapılan Çintemani modelinden de bahseden Sür, “Çintemani Osmanlı dönemine aittir. O dönemde Osmanlı padişahları bir konu üzerinde karar verecekleri zaman en doğru kararı alabilmek için akıl gözü, kalp gözü ve ruh gözünü göz önünde bulundurarak karar alıyorlarmış. İşte cam çubukları eriterek yaptığımız bu modelimiz yani Çintemani’yi temsil ediyor” ifadelerini kullandı.

Kursta eğitim gören Fatoş Eryılmaz isimli kursiyer ise, “Boş vakitlerimi değerlendirmek adına bir kursa katılmak istiyordum. Cam Atölyesi de bu kapsamda dikkatimi çekti. Bu atölyede camları eritip boncuk, kolye, bileklik, yüzük, küpe, anahtarlık ve çeşitli sanat eserleri yapıyoruz. Burada bulunmak gerçekten çok keyif veriyor. O yüzden burada bulunduğum, bu kursu aldığım için çok mutluyum” diye konuştu.
EBRU BEKEN
NOVA MEDYA
GRUP BAŞKANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir