BELEDİYEDEN SOSYAL VE YEŞİL ALAN ÇALIŞMALARINDA TARİHİ PERFORMANS

“YEMYEŞİL BİR KARAMAN İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Karaman Belediyesi, yemyeşil bir Karaman için çalışmalarına devam ediyor. 2016 yılında 929 bin 89 m2 olan yeşil alan miktarı 2017 yılında 1 milyon 137 bin 683 m2 oldu.

Karaman Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri; bir yandan şehir genelinde birçok yeni parkı hizmete alırken diğer yandan çiçek, çim ve ağaçlandırma çalışmalarıyla ilimizdeki yeşil alan miktarı geçen yıla göre % 18.33 arttı.

Karaman Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 2017 yılı içerisinde yaptığı çalışmalar kapsamında; 5 yeni park alanını şehrimize kazandırırken, Karaman tarihinin en büyük yeşil ve sosyal alan projelerinden olan Türk Dünyası Kültür Parkı ve Seyir Terasları projelerinde de sona yaklaşıldı. Park ve Bahçeler Müdürlüğüne bağlı ekipler; Şeyh Edebali Mahallesi, Fatih Mahallesi, Larende Mahallesi, Fuar ve Kongre Merkezi, Çeltek Mahallesi’nde son derece modern ve fonksiyonel 5 yeni park alanı hizmete girdi. Alacasuluk Mahallesi Otogar Çay Bahçesi çevresi, Elmaşehir Mahallesi 1. TOKİ su deposu yanı, Yeni Mahalle Zafer Parkı, Yeni Mahalle Ozanlar Parkı, Gevher Hatun Mahallesi 1845. Sokakta bulunan park, Atatürk Mahallesi Şehit Sedat Karaer Parkı, Yunuskent Mahallesi Gülistan Parkı, Yunuskent Mahallesi Hüseyin Tek Parkı, Yunuskent Mahallesi Zübeyde Hanım Ortaokulu yanı, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi İbrahim Dölek Parkı, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi Hasan Hüseyin Şahin Parkı, Osmangazi Mahallesi Hanımlar Lokali yanı, Ziya Gökalp Mahallesi Şehit Ahmet Taşer Parkı, Rauf Denktaş Mahallesi üçgen park, Hürriyet Mahallesi parkı, Larende Mahallesi Dirlik parkı ve Taptuk Emre Mahallesi parkları ise baştan sona yenilenerek vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu. Bu parklar da; yürüyüş yolları, kent mobilyaları, kamelyalar ve çocuk oyun gurupları hem bakım ve onarımdan geçti, hem de yenileriyle değiştirildi. Çocuk oyun gruplarının yer aldığı bölümler de ise kauçuk kaplama yapılarak çocuklarımızın daha güvenli bir ortamda oyun oynamaları sağlandı.

Ayrıca belediye 2017 yılında; yol, kaldırım, kavşak, orta refüj, park, ve yeşil alanlara 100 bin mevsimlik çiçek ekimi yanı sıra 50 bin adet fidan dikimi ve halka dağıtımı yapıldı.

Özellikle çocuk oyun alanı ve park sayısının her geçen yıl artması ve bu alanların nezih bir şekilde modern donanımlarla her yaş grubundan kişilerin yararlanabileceği sosyal alanlar haline gelmesi yönünde de etkin çalışmalar yürütüldü. Bu kapsamda Seyir Terasları ve Türk Dünyası Kültür Parkı projeleri geliştirilerek uygulamaya konuldu.

Seyir Teraslarında Sona Doğru

Karaman Belediyesi tarafından Beyazkent Mahallesi’nde projelendirilen seyir teraslarının yapımı tüm hızıyla sürerken çalışmaların %’de 80’lik kısmı tamamlandı. 35 bin m2’lik alanı kaplayan Seyir Terasları içerisinde; restaurant, çay bahçesi, lavabo, otopark, yürüyüş yolları, kamelyalar, piknik alanları, dekoratif aydınlatmalar ve şelale şeklinde süs havuzları, spor sahası ve çocuk oyun alanları yer alıyor. Karaman’ın yeni cazibe merkezlerinden biri olacak bu mekan, 10 bin m2’nin üzerinde bir yeşil alanı barındıracak.

 

Türk Dünyası Kültür Parkı’nda Çalışmalar Devam Ediyor

Karaman’ın en büyük yeşil alan düzenlemesi olan ve 500 bin m2 dev bir alana sahip olan Türk Dünyası Kültür Parkı projesinde de çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Belediye tarafından Vali Hakkı Teke Hoşgörü Ormanı’nın bulunduğu alana uygulanan park, sahip olduğu fonksiyonları ile Karaman tarihinin en büyük sosyal ve yeşil alan projesi olma özelliğine sahip.

Türk Dünyası Kültür Parkı içerisinde; teras alanı ile birlikte toplam 4000 m² kır lokantası, mescit, kültür evi-müze, 5350 m² suni gölet, gölet üzerinde 40 metre açıklığa sahip asma köprü, 1450 m² yürüyüş ve bisiklet parkuru, kamelyalar, çocuk oyun grupları, wcler, lavabolar, yürüyüş yolları ve otoparklar bulunurken, mevcut yeşil dokuya ek olarak yaklaşım 60 bin m² alan üzerinde yeni bitkilendirme çalışması yapılıyor.

Park ve bahçe çalışmalarını değerlendiren Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan: “Yemyeşil bir Karaman parolası ile göreve geldiğimiz günden bu yana çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son yıllarda hayata geçirdiğimiz yeşil alan düzenleme projeleri ile şehrin bu noktadaki eksikliğini önemli ölçüde giderdik. Artık vatandaşlarımız keyifli ve huzurlu vakit geçirebilecekleri sosyal donatılar var. Bu projelerimize 2018 yılı içerisinde de deavm edeceğiz. 2014 yılına kadar yaklaşık 400 bin metrekare yeşil alana sahip olan Karaman, 2019 yılına kadar 1 milyon 300 bin metrekare yeşil alana sahip bir şehir olacak” dedi.

Sultan AVCI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir