Bayındırlı kadınlara Büyükşehir’den “arıcılık desteği”

Çiçekleriyle ünlü Bayındır’da 109 kadın, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile arıcılığa başladı. Eğitimlerini tamamladıktan sonra sertifikalarını Başkan Aziz Kocaoğlu’nun elinden alan girişimci kadınlara arılı ve arısız kovan ile arıcılık malzemesi seti de dağıtıldı.

ÇİÇEK VARDI, BAL DA OLACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsalda gelir getirici faaliyetlerin desteklenmesi kapsamında arıcılığın geliştirilmesi ve bal üretiminin artırılması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle kadınlar, meslek ve gelir sahibi olabilmeleri için “arıcılık” eğitimi almaya teşvik ediliyor. Son olarak Bayındır’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı kurslara katılarak teorik ve uygulamalı “arıcılık” eğitimi alan girişimci kadınlar, sertifikalarını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun elinden aldı.
Başkan Kocaoğlu, tarım ve hayvancılığın kalkınması için ne gerekiyorsa, mevzuat neye izin veriyorsa var güçleriyle çalıştıklarını belirterek, “Ülkemiz iklimi, bitki örtüsü ile arı yetiştiriciliğine, bal üreticiliğine yatkın bir coğrafya ama balımızın adı dünyada kötüye çıkmış. Biz bu mahsuru gidermek durumundayız. Bir taraftan balı kaliteli üreteceğiz, bir taraftan tesislerde paketleyeceğiz. Paketlemeden önce de balın katkısız olduğuna dair laboratuvar testini yapacağız. İzmir markası ile İzmir’deki kooperatifler aracılığıyla bu ürünü katkısız bal olarak piyasaya sunacağız. Bal üreticiliği sektörünü İzmir’den başlayarak büyütüp geliştireceğiz. İlk başta zorluklar olabilir ama bizler zoru başarmak üzere yola çıkmış insanlarız. Bu zorlukları da birlikte aşacağız” dedi.
ÇİÇEK, ARI VE BAL
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayındır’da çiçekçiliğin yanı sıra arıcılık sektöründe de kadınların evlerine ekmek götürüp refah içinde yaşamalarını sağlamak bir kapı araladığını belirten Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, “Bayındır deyince artık akla çiçekçiliğin yanı sıra arıcılık ve balcılık da gelecek. Yerelde kalkınma hedefi ile yola çıkan ve bu konuda bize destek veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu. Sertifika alan kadın kursiyerler adına konuşan Bayındır Kadın Üreticileri Kooperatifi Başkanı Nuray Sesli de kadınların üretime katılımına teşviklerinden ötürü İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.
Törende mezun olan kursiyerlere sertifikaları ile birlikte 428 arılı ve 214 arısız kovan ile arıcılık malzemesi seti dağıtıldı. Bu dağıtımla beraber bugüne kadar Karaburun, Urla, Seferihisar, Çeşme, Menderes, Selçuk, Kemalpaşa, Kınık, Beydağ ve Dikili ilçelerinde eğitimlerini tamamlayan çoğu kadın toplam 493 üreticiye 1696 adet arılı ve 710 adet arısız kovan ile 11 kalemden oluşan 493 adet arıcılık malzemeleri seti dağıtılmış oldu.
109 KURSİYERİN TAMAMI KADIN
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayındır ilçesinde verdiği arıcılık eğitiminde rekor sayıya da imza attı. 109 kursiyerin tamamının kadın olan eğitime, Bayındır’ın Sarıyurt, Kızıloba, Hisarlık, Dernekli, Balcılar ve Kızılcağaç köylerinden katılım oldu. Arıcı kadınlar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Yücel’in koordinatörlüğünde, 4 tam gün teorik ders ve 1 gün de pratik olmak üzere 5 günlük eğitim aldı. Katılımcı kadınlar, eğitim çalışmaları sırasında polen, propolis, arı sütü ve arı larvası üretimini de öğrendi.

HALİL İBRAHİM DİNÇEL

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir