ARAP DÜNYASI MERSİN’DE BULUŞTU

ARAP DÜNYASI MERSİN’DE BULUŞTU

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin’de ilki gerçekleştirilen 1’inci Türk-Arap Ekonomi Zirvesi’ne katıldı.  Zirvede söz alan Başkan Kocamaz, ekonomi ile siyasetin birbirinden bağımsız olamayacağını ifade ederek, “20’nci yüzyıl boyunca ve içinde bulunduğumuz 21’inci yüzyılda ortaya çıkan küresel siyasi krizlerin neredeyse tamamının arka planında ekonomik çıkar mücadelesi yatmaktadır” dedi.

 

Kalkınma Bakanlığı himayesi, Mersin Valiliği koordinasyonunda, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Çukurova Kalkınma Ajansı ve Türk-Arap İşadamları Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen 1’inci Türk-Arap Ekonomi Zirvesi, Mersin’de başladı. 13 Ocak’a kadar devam edecek zirvenin açılışına Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanı Mohammed Abdulwahid Almaitami, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altınsu, TURAB Başkanı Canan Sunay, birçok ülkenin büyükelçisi, başkonsoloslar, rektörler, bürokrat ve iş adamları ile oda ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan zirvede yaptığı konuşmada 1’inci Türk-Arap Ekonomi Zirvesi’nin bütün ülkeler için hayırlı olmasını diledi ve Türkiye’nin son 6 yılda en büyük büyüme oranına ulaştığını kaydetti. Kalkınma Bakanı Elvan, zirveye Türkiye dâhil 17 ülkenin katılım gösterdiğini ifade ederek, “Bizler aynı coğrafyanın insanlarıyız ve aynı değerleri paylaşıyoruz. Biz bir ve beraber olduğumuz sürece başaramayacağımız hiçbir şey yoktur” dedi.

Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanı Mohammed Abdulwahid Almaitami de zirvenin büyük önem arz ettiğini ifade ederek, Türkiye ile derin bir ilişki içerisinde olduklarını ve bu ilişkinin yıllardır devam ettiğine vurgu yaptı. Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanı Almaitami, “Ekonomik ve toplumsal ilişkilerin güçlendirilmesi adına zirve büyük önem ifade ediyor” diye konuştu.

Mersin Valisi Ali İhsan Su ise Türk-Arap ülkeleri arasında ortak tarihsel bir geçmişin var olduğunu dile getirerek, “1. Türk-Arap Ekonomi Zirvesi’nin daha da büyümesini temenni ediyorum ve verimli geçmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

“Mersin, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’nun en önemli lojistik merkezi olacak”

 

1.Türk-Arap Ekonomi Zirvesi’nin Mersin’de gerçekleşmesinde emeği geçen TURAB’a teşekkürlerini ileten Başkan Kocamaz, burada yaptığı konuşmada “321 kilometrelik sahil şeridi, benzersiz tarihî eserleriyle ülkemizin önde gelen kültür ve turizm kentlerinden biri olan Mersin, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgesi ve lojistik imkânlarıyla tam bir cazibe merkezidir. Ülkemizin yaş meyve üretiminin yüzde 11’ini, muz üretiminin yüzde 72’sini, çilek üretiminin yüzde 35’ini, limon üretimininse yüzde 57’sini karşılayan emsalsiz bir tarım kenti olan ilimiz; üniversitesi, Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve AR- GE çalışmalarıyla, gelişmeye açık bir teknoloji kentidir. Uluslararası limanı ve yapımı devam eden Yenice Lojistik Üssü ile alanında rakipsiz duruma gelecek olan ilimiz, çok kısa bir süre sonra Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’nun en önemli lojistik merkezi olacaktır” dedi.

Çukurova Bölgesel Havaalanı’nın Mersin’in bölgede dış ticaretin merkez üssü olarak anılmasında önemli rol üstleneceğinden bahseden Başkan Kocamaz, kente birçok katkı sağlaması planlanan havaalanının bir an önce tamamlanarak hizmete açılmasını beklediklerini dile getirdi.

 

“Bu ateş tüm dünyayı kül eder”

 

Üç gün süreyle üst yöneticiler, akademisyenler ve reel sektör temsilcileri tarafından konunun teknik boyutlarının görüşüleceğini kaydeden Başkan Kocamaz, “Katılımcılar, sadece panellerde değil, yapacakları ikili görüşmelerde işin ekonomik boyutunu her yönüyle ele alacaklar. Bu nedenle ben, konunun bir başka yönüne, belki de en önemli dinamiklerinden birine dikkatleri çekmek istiyorum. Evet, Kudüs’ten söz ediyorum, sadece Yahudilerin değil, üç evrensel dinin ortak değerinden, kutsal mekânından söz ediyorum. İslam’ın ilk kıblesi Beyt-ül Makdis’e ev sahipliği yapan, Arapça anlamı en uzak mescid olsa da bizim ve tüm İslam Alemi’nin yüreğinin tam ortasında şahdamarı gibi atan mazlum, yaralı, tedirgin Kudüs’ten söz ediyorum” şeklinde konuştu.

İsrail’in Kudüs’ü başkenti olarak ilan etmesi, ABD yönetiminin buna destek vermesi ve konunun BM Genel Kurulu’ndan ezici bir çoğunlukla reddedilmesi sırasında ve sonrasında yaşananların ekonomik hesapları da altüst ettiğinden söz eden Başkan Kocamaz, “Uluslararası hukuku hiçe sayan bu açık ihlal, doğal olarak bölgemizdeki istikrarı da olumsuz etkileyebilecek bir süreci başlattı. Şüphesiz ekonomi ile siyaset birbirinden bağımsız değildir. Hatta 20. yüzyıl boyunca ve içinde bulunduğumuz 21. yüzyılda ortaya çıkan küresel siyasi krizlerin neredeyse tamamının arka planında ekonomik çıkar mücadelesi yatmaktadır. Ekonomik dinamiklerin ve çıkar önceliklerinin şekil verdiği olumsuz siyasi gelişmeleri, insan odaklı küresel yaklaşımlarla tam tersine çevirebiliriz. Bir yerde barış yoksa ağız tadı yoktur. Kimse kan gölünde saltanat kayığı gezdirmeye kalkmasın. Bu ateş sadece Kudüs’teki Müslümanları değil, tüm dünyayı yakıp kül eder” ifadelerini kullandı.

 

Başkan Kocamaz: “Yaşananlar insanlık dramı”

 

Bir araya gelen iş insanlarının savaştan değil barıştan kazanan, krizden değil huzurdan beslenen insanlar olduğunu belirten Başkan Kocamaz,  “Kudüs’ün kıymetini ve taşıdığı anlamı, herkesten önce sizler bilirsiniz. Bu nedenle dünya barışının en önemli sıklet merkezlerinden biri olan Kudüs’e elbirliğiyle bizler sahip çıkmak zorundayız. 1. Türk-Arap İşadamları Zirvesi’ni bu yolda önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Savaşın ve zulmün sonuçlarını bizler Mersin’de çok iyi gözlemliyoruz. Bugün Mersin’de 300 binden fazla Suriyeli mülteci var. Suriye’deki Bayırbucak Türkmenlerinin durumu da hepimizin malumu. İş sadece ekonomik yükten ibaret değil. Ortada yerini yurdunu terk etmek zorunda kalmış yüzbinlerce insan var. Yaşananlar bir insanlık dramıdır. ‘Dünya barışını dünya nimetlerini paylaşanlar düşünsün’ diyemeyiz. Onlar zaten kaostan besleniyorlar, barış değil daha çok savaş, silahsızlanma değil daha çok silah satmak istiyorlar” diye konuştu.

Başkan Kocamaz, konuşmasında 1.Türk-Arap Ekonomi Zirvesi’nin, Türk-Arap coğrafyası iş dünyasına çok önemli katkılar sağlayacağını düşündüğünü belirtti ve “Zirvenin, bir arada yaşama kültürünün en güzel timsali olan Mersin’de kurulacak olumlu, verimli ve barış dolu işbirliklerine kapı açmasını diliyorum. Bugün bizleri bir araya getiren 1. Türk-Arap İşadamları Zirvesi’nin, ilimize, ülkemize, Arap coğrafyasına ve tüm insanlığa güzellikler getirmesini, mazlum Kudüs’ün yüzünü en kısa sürede güldürmesini temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

TURAB Başkanı Canan Sunay ise 1. Türk-Arap Ekonomi Zirvesi’nin gelecek yıl Lübnan’da yapılacağını sözlerine ekleyerek, zirvenin geleneksel hale getirileceğinin müjdesini verdi.

HALIL İBRAHIM DINÇEL

NOVA MEDYA GRUP

YONETIM KURULU BASKANI

 

 

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir