ANTAKYA MOZAİKLERİ EVİNE DÖNMELİ

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, yurtdışındaki müzelerde sergilenen Antakya mozaiklerinin Hatay’a getirilmesi için soru önergesi verdi.Geçtiğimiz ay Zeugma Çingene Kızı mozaiği ait olduğu topraklara iade edilmiş ve Zeugma Mozaik Müzesi’ne götürülmüştü. Çingene Kızı mozaiği gibi Antakya mozaiklerinin de ait olduğu topraklara iade edilmesi gerektiğini TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada dile getiren Güzelmansur, şimdi de, konuyu verdiği soru önergesiyle Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a iletti.Güzelmansur önerge metninde şu ifadelere yer verdi: “Antakya’da 1931-1939 yılları arasında yapılan sistematik kazılarda ortaya çıkarılan görkemli Antakya mozaiklerden 160 yakını Amerika’daki 29 müze ve enstitüde, onlarcası da Fransa’da başta Louvre Müzesi olmak üzere çeşitli müzelerde sergilenmektedir. Arkeolojik eserler tüm insanlığın ortak mirası olmakla birlikte bu eserlerin üretildiği topraklarda sergilenmesi de ana kurallardan biridir. Bu nedenle, bugün yurtdışındaki müze ve enstitülerde sergilenen Antakya mozaiklerinin ülkemize iade edilmesi ve ait olduğu topraklarda yani Antakya’da sergilenmesi gerekmektedir.” dedi.

MOZAİKLERİN İADESİ İÇİN NE YAPILDI?

Güzelmansur’un Kültür ve Turizm Bakanı’nın cevaplamasını istediği sorular şunlar:Son 10 yılda ülkemizde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu günışığına çıkarılan kaç tarihi eserin ülkemize iadesinin yapılması sağlanmıştır? Bu eserler hangileridir?Yurtdışında sergilenen Antakya mozaiklerinin envanteri çıkarılmış mıdır? Hangi Antakya mozaiği hangi ülkede ve müzede/enstitüde sergilenmektedir?Antakya mozaiklerinin ülkemize iadesi konusunda bugüne kadar herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur? Detayları nedir?

 

EBRU BEKEN DİNÇEL
NOVA MEDYA GRUP BAŞKANI
YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI

 

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir