Adana enerji sektörüyle yükselecek

MÜSİAD Adana Başkanı Burhan Kavak, Türkiye’de enerjinin her alanında yatırımı ve yakınlığı bulunan şehrin Adana olduğunu belirterek, “Çukurova, Türkiye’nin enerji merkezi olacak” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Enerji Sektör Kurulu’nun ‘2023’e Doğru Enerji Marketinde Yerli Üretimin Payı’ başlıklı zirve Adana’da gerçekleştirildi. Enerji sektöründe Türkiye’nin en etkin isimlerinin katıldığı zirvenin açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Adana Başkanı Burhan Kavak, etkinliğin Adana’da gerçekleştiriliyor olmasının anlamlı olduğunu belirterek, “Türkiye’nin ilk sanayileşen şehirleri arasında yer alan Adana, ülkemizde enerjinin en gözde merkezlerinden biri oluyor. Türkiye’nin ilk nükleer santraline yakınlığından Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’na, sanayicisinin güneş panelleri yatırımından termik santrallerine, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ne ev sahipliğinden rüzgâr türbin üreticiliğine bu sektöre Türkiye’nin en yakın ve en ilgili şehrin Adana olduğunu hepimiz görüyoruz. Biz de bu doğrultuda stratejiler belirleyecek, çok çalışacak ve Adana’yı hak ettiği yere taşıyacağız” dedi.

GÜNDEMİMİZDE ENERJİ DEPOLANMASI VAR

Zirvenin açılışında konuşan MÜSİAD Enerji Sektör Kurulu Başkanı Dr. İzzet Alagöz de, MÜSİAD’ın enerji alanında olup bitenleri izlemeyi değil, tam merkezinde olmayı tercih ettiğini söyledi. Enerjiyle ilgili komisyonun en etkin çalışan birimlerden biri olduğuna vurgu yapan Dr. Alagöz, “Biz elektrik depolanması ile ilgili teknoloji üzerinde araştırma-geliştirme çalışmalarımızın son aşamasına geldik. 2018’in başlarında bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Bu alanda dünyada 8 şirket çalışıyor. Biz bu alanda teknoloji transferi yapmak yerine teknolojiyi üretmek gayretindeyiz. Bunun ilk adımlarını attık, çok yakında ticari çıkışımızla da kamuoyuyla verilerimizi paylaşacağız” diye konuştu.

3 YILLIK DOĞALGAZ İTHALATI 4 NÜKLEER SANTRALİYLE EŞDEĞER

MÜSİAD Genel Başkanvekili Mahmut Asmalı da, Türkiye’nin 2023 yılı için birçok alanda büyük hedefler koyduğunu belirterek, “Hedeflerin büyük olduğu alanlardan biri de enerji sektörüdür. Son yıllarda yapılan güçlü yatırımlarla özellikle nükleer ve yenilenebilir enerji alanında Türkiye ciddi bir atılım yapmaya hazırlanıyor. 2023 yılına kadar Mersin Akkuyu ve Sinop’ta olmak üzere iki nükleer santralin işletmeye alınmış olması ve 3’üncüsünün de inşaatına başlanması planlanıyor. Çok çarpıcı bir veriyi de sizinle paylaşmak istiyorum: 3 yılda gerçekleştirdiğimiz doğalgaz ithalatına ödenen parayla 4 tane nükleer santral kurabiliyoruz. Dolayısıyla bizim artık paramızı da enerjimizi de doğru kullanmamız gerekiyor. Artan nüfusla ve gelişen sanayiyle doğru orantılı olarak enerji tüketimi de artış gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Moderatörlüğünü MÜSİAD Enerji ve Çevre Üst Kurulu Başkanı Gökhan Yetkin’in gerçekleştirdiği zirve oturumunda enerji sektöründe yerlileştirmeye vurgu yapıldı. TEİAŞ Genel Müdürü Abdullah Atalay, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Altaca Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önoğlu sunum yaptı.

Park Zirve’de gerçekleştirilen zirveye Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana Ticaret Borsası Bşk. Şahin Bilgiç, ATB Meclis Bşk. Sebahattin Yumuşak, ADASO Meclis Bşk. İsrafil Uçurum, Hacı Sabancı OSB Bşk. Bekir Sütçü, Ak Parti İl Bşk. Fikret Yeni, Vergi Dairesi Bşk. Ahmet Tunalı, Defetrdar Emin Temiz, TEİAŞ 18. Blg.Md. Yılmaz Eğerci, Çukurova GİAD Bşk. Ömer Faruk Sakarya, ASKON Adana Bşk. Recep Çalışkan, AYAMDER Bşk. Mustafa Fidan Vursavuş, GED Bşk. Esra Özden, kamu, sivil toplum ve özel sektör temsilcilerinden 200’ün üzerinde davetli katıldı.

HALIL İBRAHİM DİNÇEL

NOVA MEDYA GRUP

YONETIM KURULU BASKANI

Halil İbrahim Dinçel

Gazeteci-Yazar aynı zamanda Siyaset Bilimci olan Halil İbrahim DİNÇEL 20 Kasım 1966 İstanbul’da doğdu. Yayın ve yayımcılık hayatına çok küçük yaşlarda ÖTÜKEN Dergisinin elden dağıtımı ile başlayan DİNÇEL ulusal olarak yayınlanan TÜRKELİ-BİZİM ANADOLU-YENİÇAĞ-ORTADOĞU-HERGÜN-MİLLET-AYYILDIZ Gazetelerinin yanında YÖR-TÜRK-2023-YENİ AVRASYA-ORKUN dergilerinin de uzun yıllar Çukurova bölge müdürlüklerini yaptı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir